• Варна
    16°
    разкъсана облачност
    Влажност: 87%
    Фрешове, мляко и кайма по БДС в училищните столове
    Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

    bufet2

    От 15 септември всички училища ще работят по нови рецептурници, съобразени с новите изисквания за пълноценно и здравословно хранене. В някои от по-големи училища през новата учебна година ще да бъдат инсталирани хладилни витрини-автомати за плодове и цитруси, за да могат учениците да имат по-богат избор за закуска в голямото междучасие.

    Ще хранят учениците с кюфтета “Стара планина”, в междучасиятаще се дават плодове, топло мляко и фрешове. Гозбите с кайма и кюфтетата в училищата ще бъдат само по БДС. Олиото за пържене ще се използва само веднъж и след това ще се изхвърля, гласят новите разпоредби от 15 септември, показа проверка на “Стандарт”. Според изискванията каймата ще е от 60 на сто свинско и 40 на сто телешко, но само по стандарт “Стара планина” и без консерванти.

    Всичко това ще се спази в доставката и приготвянето на храната за детските градини и училищата. Навсякъде в България започва стриктното спазване на Наредба 9, която ще се контролира от местните общини. Във всички учебни заведения ще се приготвя храна с продукти по утвърдени стандарти и по БДС. След ремонтите на ученическите столове, които текат в момента, задължително освен свежи плодове, ще се предлагат и фрешове. През новата учебна година учениците ще имат гарантиран плод и топло мляко през голямото междучасие. В отделни общини е предвидено и заделяне на средства за поевтиняване на храната в ученическите столове.

    Какво не е разрешено в стола

    Не се предлагат кисело мляко, сирене и кашкавал без БДС Стандарт. В прясното и киселото мляко не може да има ненатурални подсладители, както и моно- и дизахариди над 15%. В прясното и киселото мляко, сирената и другите млечни продукти не може да има добавени растителни мазнини. В айряна не може да има добавена сол. Млякото, млечните и кисело-млечните напитки не може да са с над 2% масленост. Не може да се предлагат хидрогенирани растителни мазнини. Прясното пастьоризирано мляко, както и млечните продукти, трябва да са произведени от сурово мляко.

    Нектарите и соковете не може да са направени от концентрат (трябва да са със 100% плодово съдържание). Нектарите и соковете не може да съдържат моно- и дизахариди над 20% от общата маса на продукта. Консервираните продукти от плодове и зеленчуци (включително нектарите и соковете) не може да съдържат консерванти, оцветители и подсладители. В чайовете не може да има подсладители и овкусители, както и да се съдържа кофеин.

    2 коментара

    1. Асенова

      Тези наредби са хубави,но става въпрос за определена възрастовата група деца, които се хранят в училищните столове.Какво правим с останалите деца….?Това не се знае!Аз имам 12 год.работа в мед.кабинет в училище.Според мен това ще остане само по рецептурниците!

    2. Димитров

      Искам да попитам човекът, който е измислил да дава на децата през голямото междучасия плодове и топло мляко. Има ли си и най-малка представа, колко са несъвместими тези две неща за здравето на хората?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    info @ varnautre.bg

    За Varnautre.bg