• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Местят” буквите в І-ви клас, за да “сричкуват” децата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Просветният министър Меглена Кунева обяви, че изучаването на буквите в първи клас по друг ред е с цел децата по-бързо да започнат да четат на срички. “За букварите – подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричкуват. Със стария буквар, който няма да се сменя в средата на годината, ще започнат да учат тазгодишните първокласници”, каза още тя пред БНР.

  Снимка: dir.bg
  Снимка: dir.bg

  “От февруари нататък вече започва читанката. За общо успокоение мога да кажа, че от буквата “ч” нататък може да се използва и старият буквар. Но уверявам ви, след стотици срещи, които направихме сред учителите в първи и в пети клас, притеснения сред учителите за това няма”, коментира министърът. По отношение на математиката има няколко нови урочни единици, за които се подготвя приложение. Става въпрос за смятането по десетици, оттам на практика материалът е същият, каза Кунева.

  Във втори и трети клас учениците вече няма да повтарят годината. Според Кунева трябва да си дадем сметка, че една голяма част от децата, които повтарят или биха повтаряли, са деца, за които българският език не е майчин. “Какво се случва, ако такова дете се остави да повтаря първи и втори клас? Безспорно отблъскване от процеса, изоставане от своя випуск и негативно отношение към училището”, обясни тя. По думите й затрудненията ще бъдат компенсирани с много допълнителни часове, които могат да се вземат както през учебната година, така и през ваканцията.

  При малките ученици има оценки, но по-различни, като “отлично се справяш”, “малко не ти достига”, “има незначителни пропуски”. “От една страна, това ще даде повече информация на родителите, от друга пък ще накара и учителите внимателно да подберат думите, с които да опишат прецизно какво не достига на детето”, каза министърът. Кунева посочи и защо учебната година на децата в първи клас вече ще бъде по-дълга: “По-добре е през дните да са с по-малка натовареност, отколкото да учат една седмица по-малко”.

  Нова програма, насочена към студентите, тръгва от днес – “Студентски практики”. “Имаме интернет базирана платформа, на която работодателите могат да заявяват къде имат нужда от студентски практики и да срещнем работодателите със студентите. Съвсем скоро и “Ученически практики” ще бъде на разположение”, обясни Меглена Кунева

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg