• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Криза за студенти: 3000 свободни места във ВУЗ-овете
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Sofiautre.bg
  Снимка: © Sofiautre.bg

  Университетите в България са в криза за студенти. Кандидати няма дори и в най-елитните висши учебни заведения като Софийския университет, УНСС, Техническия университет и други, където е обявен допълнителен прием.  Свободните места в държавните университети в момента са над 3000, пише “Монитор”.

  “Няма откъде да внесем деца”, коментира шефът на Съвета на ректорите и ректор на Минно–геоложкия университет проф. Любен Тотев. Той смята, че причина за тенденцията с незаетите места в университетите с демографския срив и избора на младежите да учат зад граница.
  Проф. Тотев обясни, че най-добрите заминават за чужбина, като това понякога било избор по инерция, защото висшето образование у нас също било качествено. Той прогнозира, че незаетите места ще продължат да са проблем и през следващите около пет години.

  1086 са незаетите места в Софийския университет. При обявен прием от 4552 места за държавна поръчка това означава, че близо една четвърт от местата са свободни. Незапълнен е план-приемът дори за специалности като право, международни отношения, политология, публична администрация и др.

  Срокът за кандидатстване в обявения допълнителен прием в Софийския университет е от 7 до 14 септември. За влизане в Алма матер младежите могат да се състезават както с оценка от конкурсен изпит в СУ или матура, така и с оценка от изпит, положен в друг държавен ВУЗ.

  Същото правило важи и за УНСС. Там свободните места са 193 при обявен план-прием от 4090 първокурсници, съобщиха от икономическия университет. Продължава и записването в Техническия университет в София, където свободните места са 96 при предварително обявен прием за 2283 студенти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg