• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Днес почитаме рождеството на Божията майка
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay

   

  На 8 септември църквата отбелязва раждането на Пречистата Дева Мария. Много храмове, манастири и параклиси в България на този ден честват своя храмов празник. Патриарх Неофит ще възглави празничната литургия за Рождество Богородично в едноименния столичен храм в кв. “Лагера”, съобщиха от Българската православна църква. Храмът се намира на ул. “Балканджи Йово” №18.

  Празникът е наречен от народа и “Малка Богородица” – вероятно заради това, че на него се почита раждането на едно свято момиченце, което да стане Божия майка. По народна традиция на него отбелязват своя имен ден момичетата, които носят името Мария.

  Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. 8 септември се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа. В нейно име се месят голяма пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството.

  Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

  На този ден храмов празник имат още Рилският, Троянският, Роженският, Врачешкият и други манастири.

  На 15 август се отбелязва Успение Богородично – един от 12-те големи християнски празника, на който и православни, и католици почитат Пресветата Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище. Успение Богородично е изключителен знак, потвърждение, доказателство за човешката природа на Исус Христос. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg