• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  827 тона лавандула събраха във Варненско
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Около една трета от лозята с десертни сортове в региона са обрани към момента

  827 тона е реализираната продукция от засетите с лавандула площи във Варненска област тази година. С етерично маслената култура са засети 1843 декара в общините Вълчи дол, Ветрино, Провадия и Дългопол, като земите се стопанисват главно от частни лица. Към момента лавандуловите полета са реколтирани на 100%, а средният добив се изчислява на 449 кг/ дка, сочат данните на Министерството на земеделието.

  Около една трета от лозята с десертни сортове в региона са обрани към момента, съобщиха още за Varnautre.bg от ведомството. Средният добив е 234 кг/ дка, а получената продукция близо 70 тона. Малко повече – 80 тона е събраното грозде от винените сортове. В региона се отглеждат 12 889 декара лозя, а реколтирани до момента са 100 декара.

  Продължава беритбата на ябълки, сливи, круши и праскови. Най-добра е реколтата при прасковите – 623 тона. 153 тона са събраните до момента сливи, 21 тона – ябълките и 18 тона крушите. 555 тона череши са били събрани от 1205 декара с овощни дръвчета. Около 18,5 тона общо е реализираната продукция на ягоди и малини. Производителите на кайсии могат да се похвалят с близо 37 тона, а на вишни – с малко под 4 тона.

  *Счита се, че лавандулата се бори с инфекциите и успокоява болките в стомаха. Благодарение на антибактериалното и антисептичното си действие, растението е често предпочитано средство за решаване на проблеми с акнето и с други кожни възпаления. Сред останалите лечебни свойства на лавандулата са намаляване на стреса, лекуване на главоболие и на емоционални раздразнения.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg