Мария Габриел: Стабилност в Средиземноморието означава сигурност за Европа

Новините

08-09-2016, 08:00

Снимка:

Инфоцентър на Мария Габриел-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стоилов иска незабавни проверки на въздуха в Русе

Евродепутатът беше домакин на работна среща с посланиците от Средиземноморския регион

Зам.-председателят на Групата на ЕНП относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел беше домакин на поредна работна среща с посланиците и ръководители на мисии от Средиземноморския регион, която се превърна в традиционна по нейна инициатива. На срещата беше обсъдено сътрудничеството между ЕС и Средиземноморието в областта на сигурността с фокус върху различни предложения за преодоляване на общите предизвикателства като тероризма и въоръжените конфликти.

Еврокомисарят по политиката за съседство и разширяване Йоханес Хан подчерта, че  ревизираната Европейска политика на добросъседство поставя специален акцент върху въпросите на сигурността. Ник Уесткот, директор в Европейската служба за външна дейност по въпросите на Близкия изток и Северна Африка, отбеляза необходимостта от засилване на партньорството с нашите съседи в сферата на сигурността, най-вече на юг. Този аспект е застъпен в глобалната стратегия на ЕС в областта на външната политика и политиката на сигурност, представена през юни.
„Време е за действия и конкретни резултати. Стабилност в Средиземноморието означава сигурност за Европа. Двата региона са зависими един от друг и затова следва да работим заедно срещу тероризма и за постигане на траен мир“, призова Мария Габриел.