• Varna
  -0°
  ясно небе
  Влажност: 92%
  Морски контейнери ще приютят спортни надежди
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Фондация "Домус"
  Снимка: Фондация “Домус”

  Жилищната двуетажна сграда е изградена от 12 морски контейнери и разполага с 8 апартамента

  Социална сграда, изградена от морски контейнери дари на 153-то спортно училище “Неофит Рилски” в столицата фондация „Домус“. Организацията подкрепя развитието на младите хора и таланти и в продължение на своите усилия дарява безвъзмездно общежитие за бъдещи спортни надежди на България.

  Жилищната двуетажна сграда е изградена от 12 морски контейнери и разполага с 8 апартамента, а капацитетът и е до 42 обитатели. Проектът е реализиран и съгласно изискванията за достъпна среда за хора с увреждания, като единият от апартаментите е изцяло предназначен за хора с увреждания.

  Изграждането на сгради от морски контейнери е иновация за България. Създадени от огромни цветни кутии, с които се превозват стоки от Китай към Европа, жилищата не отстъпват по нищо от стандартно построените. Изключително енергийно ефективни и скоростно изграждани, те могат да бъдат дори луксозни. Сред предимствата са ниската цена и независимостта на сградите от атмосферните условия.

  Фактическите реализатори на проекта  – водещата проектантска компания „Пам Консулт“  планират изграждането по същата технология на детски градини, домове за възрастни хора, ниско тарифни хотели, бунгала, базари, офис сгради и др.  и единственият в България специалист в изграждането на сгради от транспортни контейнери „Modul Metal Systems”.

  Официалното откиване на социалната сграда от морски контейнери ще се състои на 13 септември от 12:30 ч в присъствието на Министър-председателя на България – Бойко Борисов и кмета на Столична община – Йорданка Фандъкова, в 153-то спортно училище “Неофит Рилски”,  квартал „Надежда“  в столицата.

  общежитие

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *