• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Тол Шипс” започна с 11 кораба, чакат Путин в Сочи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Тол Шипс

  11 кораба, сред които 6 истински гиганта в клас „А” участват в първия етап на ветроходната регата „Тол Шипс”. Те ще преодоляват разстоянието от 391 морски мили от Констанца до Новоросийск. Там към участниците в регатата ще се присъединят още 15 ветрохода. Сред тях ще бъде и дългоочакваният „Хесросен”, който е кораб-сестра на „Мир”.

  До 19 септември корабите ще бъдат в пристанището в Новоросийск и хиляди посетители могат да ги наблюдават и да бъдат на борда на плавателните съдове. След това 26-те ветрохода, както и всички останали желаещи плавателни съдове ще излязат в акваторията на пристанището за парад на ветрилата, след което ще бъде даден стартът на втория етап към Сочи /200 морски мили/.

  Специален гост на регатата в Сочи ще е руският президент Владимир Путин. На 25 септември ветроходите отново потеглят на път – към финала във Варна, като регатата завършва на 4 октомври.

  Първата регата „Тол Шипс” се порвежда през 1956 г. Тогава тя минава под името Cutty Sark. Преходът е от Торбея/Англия/ до Лисабон. В първото издание участват 20 кораба от 11 страни. Победата печели британският Moyana. При връщането си обаче той попада на жесток щорм и потъва. За щастие 23-та моряци на борда се спасили, като дори успели да запазят и спечеления трофей.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg