• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 44%
  Вятър: 3m/s N
  Бракониерски бизнес за милиони убива делфините в Черно море
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  мъртъв делфин

  Огромни бракониерски мрежи навътре в Черно море се превръщат в смъртоносен капан за малките делфини. Загиват хиляди от тях, а институциите в България, Румъния и Украйна не правят нищо, за да помогнат. Това каза в студиото на „Тази сутрин” Атанас Русев от инициативата „Да спасим Корал”.

  До момента през тази година има 350 случая на намерени умрели делфини при 310 за 2015 г. „Само между 5 и 10% от мъртвите делфини стигат до брега. В морето има хиляди мъртви делфинчета”, подчерта той.

  От една година екоактивистите сами разследват случая и към момента са на „98% сигурни”, че по-голямата част от делфините са били удушени в нелегални бракониерски мрежи за калкан. Става дума за големи съоръжения с дължина по 100 км, които имат много по-малка пропускливост и през които морските бозайници не могат да минат. Когато ги открият в мрежите, бракониерите просто режат заплелите се крайници и хвърлят телата в морето.

  „Това се извършва много навътре в морето. Става дума за един високоспециализиран бракониерски риболов в особено големи размери”, посочи Русев и уточни, че от 100-километрова мрежа се вадят около 25 т. калкан при цена в Турция от 30-40 евро на килограм.

  „Цялото море е заградено – да не се чудят рибарите защо няма риба”, каза още той. Делфините изчезват – популацията им в Черно море не надвишава 20 000 екземпляра, а през последните две години са загинали много от малките им.

  Атанас Русев коментира, че с общи усилия на няколко държави, проблемът може да бъде разрешен. До този момент обаче единственото, което се е случило, е една среща с премиера Бойко Борисов, след като „държавата в лицето на институциите не направи нищо”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg