• Varna
  9°
  ръмеж
  Влажност: 93%
  Вятър: 6m/s NE
  Туристи пропищяха от храна и хигиена в ресторант
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимката е илюстративна. Изображение: © Pixabay

  Непълнолетни масово продавали понички на плажа в Шкорпиловци

  Два ресторанта – към хотел в курорта Св. Св. Константин и Елена и към почивна база в Шкорпиловци са били затворени от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) това лято. От заведението в Св. Константин и Елена се жалвали туристи, които били потресени от хигиената, качеството на храната и туристическия продукт като цяло.

  Положението наистина беше много тежко, коментира шефката на ОДБХ-Варна д-р Златина Димова, която уточни, че се е стигнало до жалба до Министерството на туризма и съответното посолство. Обектът е бил затворен за три седмици, като е била иззета и храна с изтекъл срок на годност. Към днешна дата обектът отново работи, а проблемите са отстранени.

  Ресторантът в Шкорпиловци бил с изключително лоша материално-техническа база. Той е затворен през втората половина на август, като остава затворен и към момента.

  Именно за плажа на Щкорпиловци са постъпили най-много сигнали през летния сезон, информира д-р Димова. В дирекцията масово се жалвали, че на плажа се продават понички и царевица. Проверките установили, че търговията се осъществява от непълнолетни лица, не непременно от ромски произход, които по смисъла на закона търпят само мъмрене. По-лошото е, че има родители, които купуват подобни стоки, без да се замислят за рисковете, коментира шефката на регионалната дирекция.

  През периода от 1 юни до 9 септември инспекторите по храните са бракували 9 кг понички и царевица, 72 кг месо и млечни продукти 70 кг миди без документи и още 32 кг миди с неустановен произход.

  Случаи на нерегламентирана продажба на храни по плажовете е имало и в Бургас, където са залавяни и улични търговци на риба, разкри директорът на ОДБХ-Бургас д-р Георги Митев. В детски лагер в Добрич пък било установено, че на децата се предлага скумрия с кожа, което не съответства на наредбата за детското хранене.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *