• Варна
  10°
  ясно небе
  Влажност: 32%
  Вятър: 6m/s NE
  Общината търси база и пари за хоспис
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  бездомник

  В момента единственият вариант за настаняване на бездомници е приютът към СУПЦ, но той не е подходящ за тежко болни хора

  Общинската администрация във Варна се е нагърбила здраво с идеята за изграждане на хоспис в града. Търсим подходяща материална база и финансиране, с което да създадем хосписа, заяви шефката на отдел „Социални услуги и проекти” в социалната дирекция Таня Василева пред съветниците от ресорната комисия. На вниманието на последните за пореден път бе представен проблемът с последващото възстановяване на здравнонеосигурените и бездомни лица, преминали лечение в Окръжна болница.

  След изписването на бездомници на практика от болницата не знаят накъде да насочат пациентите. В същото време няма как те да остават по-продължително време в лечебното заведение. Още по-сложно е положението с починалите, които нямат документи и близки, които да бъдат потърсени. Налага се дори да бъде уведомена и прокуратурата, за да могат починалите да бъдат погребани.

  Община Варна съдейства за погребването на бездомници, но ако се докаже, че те са били жители на общината, отбеляза шефката на социалната комисия доц. Лидия Маринова. Единственият вариант към момента за подслон на хора, останали без дом, е приютът към Социално-учебния професионален център „Анастасия д-р Железкова”. Той обаче е разположен на петия етаж, до който няма асансьор. Няма и медицински персонал, който да полага грижи за болните хора.

  В същото време в повечето случаи става въпрос за тежко болни хора, които трудно се придвижват, обясни Таня Василева. По думите й в момента администрацията проучва вариантите за осигуряване на европейско финансиране за изграждане на общински хоспис.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg