М.Габриел и комисарят по миграцията Аврамопулос за незабавна подкрепа на България

Димитрис Аврамопулос: Тази подкрепа следва да бъде предоставена веднага.Това е приоритет за нас и за мен

„За пореден път настоявам на България да бъде предоставен пълен достъп до данните в Шенгенската информационна система (ШИС), като се има предвид външната граница на страната с Турция, както и спазването от българска страна на всички технически критерии за сигурност. Двупосочният обмен на информация е ключов фактор към момента.“ Това призова зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея Мария Габриел в дебат с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос по доклада относно Европейския пътен документ за връщането на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Предложението е за въвеждането на стандартен европейски пътен документ за по-бързото връщане на незаконно пребиваващи в ЕС граждани на трети страни, които нямат валиден паспорт или лична карта. Много държави-членки на ЕС изпитват сериозни затруднения за връщането на тези хора в техните страни по безопасен и законосъобразен начин. Комисар Аврамопулос благодари на Мария Габриел за повдигнатия въпрос и подчерта решимостта на Съюза да подкрепи България. „В момента моят генерален директор е в София и провежда разговори с българското правителство и българските власти за оценка на нуждите на страната както в областта на предоставяне на финансова помощ, така и на експерти - гранични служители и оборудване. Това подчерта в Годишната си реч и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тази подкрепа следва да бъде предоставена веднага. Това е приоритет за нас и за мен“, категорично заяви Димитрис Аврамопулос. 

В изказването си Мария Габриел подчерта още, че Европейският пътен документ има потенциала да гарантира интегритета на системата за убежище и легалната миграция на територията на ЕС. Тя настоя ЕС да продължи усилията си за договаряне на нови споразумения за обратно приемане с трети държави, по-специално за започване на преговори с ключови държави на произход от региона на юг от Сахара като Нигерия и Сенегал. 

„Преодоляването на слабостите в управлението на границите на Европа и миграцията са решаващи за гарантиране на сигурността на ЕС. Ето защо подобряването на функционирането на всички налични инструменти в тази област следва да са приоритет в работата ни.“, заключи Мария Габриел.