• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Създадоха най-пълния досега атлас на човешкия мозък
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  atlas

  Учени от института Ален са създали най-подробния атлас на човешкия мозък в историята. Той съдържа огромен обем специфична информация и дори 3D карти и модели на мозъка и неговата структура.

  “Атласите за човешкия мозък от много време изостават спрямо тези на червеите, мишките и мухите. Една от причините за това е, че човешкият мозък е много по-голям и сложен. Това е най-пълният атлас, до момента и се надяваме, че ще се превърне в новия стандарт за референции”, коментира Ед Лейн, един от ръководителите на проекта в официално изявление.

  Наличната досега информация и модели на човешкия мозък са доста сложни и по-важното – остарели. Често учените разчитат на карти и диаграми, които са почти на един век.

  Новият атлас е наличен безплатно в интернет. Цялата информация е разделена на няколко категории за по-удобно търсене и разглеждане. Има и дори програма, която може да се инсталира на компютър и да показва 3D графики и модели на мозъка и неговата структура.

  За основа на проучванията е бил използван мозъкът на починала 34-годишна жена, която е била лекар. Атласът не е просто обединяване на стара информация на едно място. Всъщност, моделите са направени наново с последното поколение технологии. Чрез тях може да се изучават молекулите и клетките в мозъка по безкръвен път. Паралелно с това е дигитализирана и историческа информация, създадени са и нови скенери и методи, които да я проверят дали е вярна. Учените са добавили и външни изследвания, референции, анотации.

  Целта им е информацията да бъде лесно достъпна и да мотивира допълнителни проучвания в сферата. Защото, колкото и да е подробен, атласът не разполага с всички данни за човешкия мозък. Причината за това е проста. Той все още крие отговорите на множество въпроси на учените.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg