• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варна на второ място в страната по бедно население
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  Варна е на второ място в страната по бедно население, показват данните на Националния статистически институт. Най-висок относителен дял на бедните има в областите Шумен – 30.6%, Варна – 27.8%, и Пазарджик – 27.5%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Кюстендил – 11.0%, Силистра – 11.3%, и Габрово – 13.0%. Образователното равнище оказва силно влияние върху риска от бедност независимо от етническата принадлежност. И при трите основни етнически групи с нарастване на образователното ниво рискът от бедност за работещите лица намалява.

  Над 34% от българите живеят в тежки материални лишения през 2015 година, показват още данните на статистиката. Линията на бедност за страната е 325 лева, като под този праг са били над 1,5 милиона сънародници или 22 процента от населението на България, гласят данните на националната статистика за индикаторите за бедност и социално включване през миналата година.

  През 2015 г. линията на бедност общо за страната e 325.83 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 585.8 хил. лица, или 22.0% от населението на страната.

  В сравнение с 2014 година размерът на линията на бедност се увеличава с 0.6%, а относителният дял на бедното население нараства с 0.2 процентни пункта. Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността.

  Данните за 2015 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.0 до 28.4%, или с 6.4 процентни пункта.

  Ако от месечния доход на домакинството се изключат пенсиите и останалите социални трансфери, равнището на бедност нараства до 42.9%, или с 20.9 процентни пункта. Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда.

  За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (53.3% за 2015 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 5.1 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени, гласят данните на националната статистика.

  Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца.

  Най-голямо нарастване на риска от бедност през 2015 г. в сравнение с 2014 г. се наблюдава при едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години – с 13.8 процентни пункта. Относителният дял на бедните е най-нисък в домакинства с двама възрастни и едно дете (12.9%) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (15.1%).

  Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 24.6 процентни пункта по-висок отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 29.5 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

  Най-висок е относителният дял на бедните сред лицата от ромската етническа група – 67.2%. Най-нисък сред лицата от българската етническа група – 15.2%. Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (49.9%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните лица (43.7%).

  При работещите лица най-висок е относителният дял на работещите бедни сред турската етническа група – 26.7%. При 20.8% работещи бедни от ромската етническа група и 18.9% сред българската етническа група.

  Най-често хората не могат да си позволят почивка извън дома (60.3%), както и да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (53.3%).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg