• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  С китайско устройство за 10 лв. крадците отварят всеки апартамент
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Крадците, които правят поне по 200 удара месечно в столицата, обират вече домовете ни с “китайско чудо”, което им излиза едва 10 лева. Елементарният уред, който представлява пластина от специален материал с накрайник, се продава без проблеми в интернет, разказаха криминалисти с дълъг стаж в професията.

  Цената на една подобна пластина е 2 долара, с разноските за получаването крайната сума е едва 10 лева. Уредът обаче може да се ползва само веднъж, затова крадците поръчват поне по няколко десетки бройки. Тънкостта на устройството е в материала, от който е направена пластината. Тя е запечатана в херметизирана опаковка където е в напълно меко състояние.

  Когато се разопакова, тя без проблеми влиза в ключалката и за части от секундата се втвърдява, като придобива формата на оригиналния ключ. С помощта на накрайника и здрави клещи патронът се разбива и така вратата се отваря.

  Разликата при китайския модел и т.нар меча лапа е, че пластината влиза дори и в най-новите и сложни ключалки. Стига бравата да не е от модела като за каса, тъй като отворът за ключа е прекалено голям. Обаче не всички врати са оборудвани с такива ключалки. Според описанието на производителя устройството се използва в помощ на професионални ключари.

  Това обаче не пречи и недоброжелатели да се сдобият с него. Смята се, че наши крадци и дори аматьори вече разбиват гаражи и апартаменти с леснодостъпните пластини. До момента обаче все още няма категорични доказателства, че за отключването на вратите са използвани именно новите китайски уреди.

  “Няма как да кажем дали е използвано точно това устройство, тъй като при пристигането на мястото ние заварваме ключалката разбита. Прави единствено впечатление, че няма сериозни следи от взлома, което не е типично за „мечата лапа” например”, обясниха криминалисти пред “Монитор”. Според тях крадците стават все по-изобретателни, а техниката им все по-модерна.

  С повишаването на сигурността на производителите на охранителни системи и врати се повишава и способността на крадците да ги преодоляват. Така например врата за няколко хиляди лева, която е блиндирана и е снабдена със скрита електронна ключалка, също не е пречка за крадците.

  Благодарение на датчик, свързан с мобилен телефон, те откриват скрития чип и за няколко минути успяват да преодолеят защитата му. След като вече имат достъп до жилището, те не отделят повече от няколко минути за тараш вътре. Търсят се основно пари и ценности.

  Според статистиката все по-рядко вече изчезват големи телевизори, тъй като са трудни за пренасяне, а винаги някой наблюдателен комшия може да забележи апашите и те да бъдат заловени.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg