• Варна
  10°
  разсеяна облачност
  Влажност: 29%
  Вятър: 10m/s NE
  Клъстер превръща Варна в град на иновациите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Спорове за името на обединението и включените университети на сесия на Общинския съвет

  Сдружение ще работи за създаването на предприемаческа екосистема във Варна и привличането на предприемачи от страната и чужбина, така че градът да се превърне в център на иновации. Идеята е чрез обединението, наречено „Клъстер Варна град на иновациите”, общината да кандидатства по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност”, която ще бъде отворена в началото на следващия месец, обясни пред общинските съветници Биляна Раева, представител на общината в Брюксел. Клъстерът може да получи безвъзмездно финансиране до 391 000 лева.

  Три са основните приоритетни направления, в които той ще работи – мобилност, сигурност и здраве. В сдружението ще се включат три от висшите учебни заведения в града – Медицинският университет, Свободният и Висшето военноморско училише, представители на бизнеса и институциите и създадената от предприемача Пламен Русев фондация Webit, чиито събития са сред най-престижните и влиятелни форуми за дигиталната икономика и единица мярка за най-високо ниво място за среща на световни технологични, дигитални, маркетинг, рекламни и медиа експерти.

  Именно липсата на останалите два университета в града предизвика някои от съветниците да попитат дали към тях е била отправена покана, в отговор на което Раева обясни, че сдружението е отворено за участие и при желание от тяхна страна ВУЗ-овте  могат да се включат.

  В наименованието на клъстера да не бъдат използвани чуждици, настоя съветникът Костадин Костадинов. Той предложи думата иновации да бъде заменена с нововъведения и подчерта, че няма изисквания, които да ограничават използването на някой от официалните езици в ЕС при подаването на документи и проектни предложения. Колегата му Веселин Ангелов пък поиска да бъде заменена и думата клъстер с група, но и двете предложения не получиха подкрепа.

  Клъстърът има за цел да събере потенциала на града в лицето на водещите университети, общината и глобалната общност на Webit (над 1000000 технологични и дигитални професионалисти, инвеститори, полиси мейкъри и академия) и да даде на варна тласък в развитието на предприемаческата екосистема и специализация в няколко направления, които са и ше бъдат едни от най-важните фактори в дигиталната трансформация – здравеопазване, мобилност и сигурност.

  Създаването на клъстъра е част от филантропските проекти, които Webit развива за България. Той има за цел да събере потенциала на града в лицето на водещите университети, общината и глобалната общност на Webit (над 1000000 технологични и дигитални професионалисти, инвеститори, полиси мейкъри и академия) и да даде на Варна тласък в развитието на предприемаческата екосистема и специализация в няколко направления, които са и ше бъдат едни от най-важните фактори в дигиталната трансформация – здравеопазване, мобилност и сигурност, коментира за Varnautre.bg Пламен Русев, който е сред основните инициатори.

  Създадената от него Webit Foundation подпомага предприемачи от цял свят, като предоставя маркетинг ресурси, менторинг и създава възможност за младите и иновативни компании да се свържат с инвеститори, медии и корпорации. Първото Webit събитие се състоя в София през октомври 2009 г., а днес събития се провеждат освен в София, още в Турция; Дубай, Обединените арабски емирства; Сингапур и Индия. Над 1000 от най-известните технологични, дигитални, медиа и реклама лидери презентират годишно в рамите на Webit, а общо над 300 000 са посетителите на събитията в цял свят.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg