• Варна
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 29%
  Вятър: 9m/s NE
  Държавата прехвърли на Община Варна гимназията по дървообработване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

   

  Община Варна получи собствеността върху сградите и терените на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов” с решение на Министерския съвет.

  С влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование професионалните гимназии във Варна „Николай Хайтов“- по дървообработване, и „Д-р Иван Богоров“ – по икономика, стават общински училища. И двете образователни институции са включени в проект по програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., който, освен обновяване на училищните сгради, предвижда създаване и оборудване на кабинети за практическо обучение на учениците.

  Междувременно стана ясно, че 18 ученици от XI клас от професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване започват дуално обучение – обучение чрез работа. Те са с професия „Организатор в дървообработването и производство на мебели”, специалност „Мебелно производство”. Учениците ще получават 90% от минималната работна заплата, като 70% от средствата са осигурени от бюджета на Община Варна, а останалите 30% от фирмите – работодатели. Те ще учат три дни в седмицата, а в останалите два дни ще работят в реална работна среда, използвайки съвременни машини и технологии за производство.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg