• Варна
  10°
  тъмни облаци
  Влажност: 23%
  Вятър: 9m/s NE
  Как ще изглеждат седем училища и три градини след година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Facebook/ Иван Портних
  Снимка: Facebook/ Иван Портних

  Още 7 варненски гимназии могат да реновират базите си с пари по ОП “Региони в растеж”

  16,3 милиона лева ще бъдат вложени през следващата година за обновяване, ремонти и разширение на 7 общински училища и 3 детски градини във Варна. Средствата са защитени по Оперативна програма „Региони в растеж“. Реализацията на проекта предвижда постигане на минимален клас “С” на енергопотребление на сградите. Реновираната обща РЗП ще е 44 897 кв. м, ще се подменят 3 365 кв. м. дограма, ВиК и Ел. инсталации и ще бъде осигурена достъпна архитектурна среда. Изпълнението на дейностите трябва да стане до края на следващата година.

  3,6 млн. лева пък е вече одобрената финансова помощ по програмата за реконструкция и модернизация на Националното училище по изкуствата “Добри Христов”. С проекти за модернизация се кандидатства и за професионалните гимназии по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ и по икономика „Д-р Иван Богоров“, които вече са общински.

  Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки един обект е 1,4 млн. лв. Още 7 професионални гимназии са допуснати до процедурата, която приключва в края на септември. Те могат да спечелят общо над 8,3 млн. лв., с които да реновират своите бази. Успоредно с това общината продължава да инвестира средства и от капиталовата си програма в развитието на образователната инфраструктура, включително и в обновяването на училищните дворове.

  Целта е те да бъдат превърнати в модерни спортни бази – така хем децата и младежите ще спортуват в съвременни условия, хем хората от района ще могат да ги ползват след края на часовете. Тази идея е част от амбицията на местната власт за активно развитие на масовия спорт. Предвижда се догодина да бъдат изградени около 100 нови спортни площадки в обхвата на целия град. Търсят се комплексни решения и за спортните игрища, които ще бъдат комбинирани и с фитнеси на открито – по подобие на вече откритата площадка във „Възраждане“.

  Седемте училища, в които ще бъдат извършени различни ремонтни дейности, са 1-во Основно училище, 7-мо СОУ „Найден Геров“, СОУ „Димчо Дебелянов“, СОУ „П. Яворов“, ОУ „Константин Арабаджиев“, ОУ „Стефан Караджа“ и ОУ „Никола Йонков Вапцаров“, а трите градини ЦДГ „Ян Бибиян“, ОДЗ 12 „Първи юни“ и ЦДГ „Светулка“.

  Снимки: Facebook/ Иван Портних

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg