• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мъртва риба изплува в Белославското езеро
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ribibg.com
  Снимка: ribibg.com

   

  Мъртва риба изплува в Белославското езеро. Сигнал за това е получен в 15:20 часа днес в Басейновата дирекция за Черноморския район. Нейни служители и представители на Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда са направили оглед на цялата брегова ивица под село Страшимирово, както и на акваторията на езерото.

  Открити са единични, на места до 10-20 екземпляри мъртва риба, която поради отдръпналата се вода се намира по брега. В езерото няма мъртви екземпляри, по повърхността на водата не се наблюдават мазни петна от разливи на нефтопродукти. Не са установени брегови източници на замърсяване.

  Взети са проби вода от два пункта в акваторията на езерото – в залива и непосредствено под селото. Водата ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, разтворен кислород, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и електропроводимост.

  От контролираните показатели на място в първия пункт са отчетени: pH – 7.88, температура на водата – 23,3°С, съдържание на разтворен кислород на повърхността е 2.11 мг/л, при норма от 6.00 мг/л, а от втория участък са отчетени: pH – 7.87,температура на водата – 23,3°С, съдържание на разтворен кислород на повърхността е 1.26 мг/л. Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на анализите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg