• Варна
  17°
  тъмни облаци
  Влажност: 47%
  Вятър: 5m/s ESE
  11% от туристите у нас идват за СПА услуги
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: upoint.bg
  Снимка: upoint.bg

  Сертифицират СПА хотелите, влизат в национален туристически регистър

  Процес на сертифициране на специализираните центрове, предлагащи СПА услуги и балнеолечение, тече в момента. Това съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на Третия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), който се провежда в курорта „Св. св. Константин и Елена“ край Варна. След приключване на процедурите, одобрените обекти ще бъдат включени в Националния туристически регистър. Така всеки потребител ще може да провери онлайн дали хотелът или центърът, който иска да посети, отговаря на изискванията и може да се нарича СПА.

  „Сертифицирането е доброволно, но право да ползват съкращението СПА вече имат само отговарящите на специална наредба обекти. Онези от тях, които се рекламират като СПА, но не покриват изискванията, подлежат на санкциониранe“, подчерта заместник-министърът. Тя допълни, че се очаква това да повиши конкурентността и ще помогне да се откроят представителите на бранша, които влагат огромни инвестиции и усилия.

  Наредбата за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен“ център към Закона за туризма бе обнародвана в Държавен вестник през февруари 2016 г., а приемането й беше сред основните приоритети за туристическата администрация.

  По данни на Евробарометър от 2016 г., България все по-успешно се развива като една от предпочитаните СПА дестинации в Европа, като 11% от туристите у нас практикуват този вид туризъм. България е втора в Европа по запаси от почти всички видове минерални води. Според експертите те са подходящи за профилактика и лечение на над 90% от най-масовите заболявания, плащани по клинични пътеки от европейските здравни каси и обхванати от пенсионните фондове.

  „Това богатство трябва да бъде използвано още по-ефективно. Затова и Министерството на туризма работи последователно за развитие на СПА услугите“, коментира Ирена Георгиева. Тя поздрави присъстващите и със Световния ден на туризма – 27 септември, който преминава под надслова за насърчаване на универсалната достъпност „Туризъм за всички”.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg