• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 61%
  Икономиите от Интегрирания транспорт – в “Аспарухово”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

   

  Над 2 млн. евро собствени средства ще вложи Община Варна в охранителните канали в “Аспарухово”. Това стана ясно днес по време на пленарното заседание на Общинския съвет, на което кметската администрация поиска да бъдат преразпределени средствата от тегления преди 2 години заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Средствата тогава бяха предназначени за съфинансиране на най-големия европейски проект на общината – “Интегриран градски транспорт”.

  Икономисаните от проекта пари ще бъдат пренасочени към разширяване на автоматичната билетна система извън параметрите на финансирания с европейски средства проект (599 395 евро) и за каналите в “Аспарухово”.

  Охранителните канали, станали причина за трагедията на 19 юни 2014 г., в момента се укрепват с 10 млн. лева, отпуснати на Варна от европейския Фонд “Солидарност”. Още близо 4,5 млн. лева ще вложи и Общината, като тези допълнителни средства ще се използват за покриване на каналите и оформяне на пространството около тях.

  Междувременно Общинския съвет одобри и използването на 5 млн. лева от Държавния фонд “ФЛАГ” за финансиране на строителните работи. Сумата ще бъде възстановена, веднага след като Общината получи средствата от Фонд “Солидарност”.

  На въпрос на съветника Григор Григоров – защо се използва Фонд “ФЛАГ”, а не търговска банка, избрана с конкурс и евентуално с по-добри условия на кредитиране, зам.-кметът Пейчо Пейчев отговори, че Фонд “ФЛАГ” е единствената възможност средствата да бъдат получени веднага и ремонтните работи да бъдат извършени в срок. Изборът на търговска банка би означавал обявяване на обществена поръчка, чиято процедура е прекалено дълга и тромава.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg