• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 61%
  Вятър: 1m/s WNW
  Очаква се рекорден брой посетители на “Тол Шипс”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Тол Шипс

  Кметът и спортният министър отркиха официално регатата във Варна (снимки)

  Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изрази радостта си, че родният му град Варна отново е домакин на най-голямото събитие във ветроходния свят – международната регата на големите ветроходи Tall Ships. Кралев дойде в Пристанище Варна, за да участва в откриването на домакинството на Варна на регатата. Големите ветроходи тръгнаха през септември от Румъния и след три състезателни гонки в Черно море между градовете Новоросийск и Сочи в Русия, финишираха във Варна.

  dsc_1315На пресконференцията присъстваха още кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на регата Робин Хьоргрьонен, председателят на организационния комитет Пол Бишоп, организатора от българска страна капитан Тома Томов и представителят на община Варна за фестивала Фън Сити Илиана Раева.

  „Щастлив съм, че моят роден град отново приема това престижно състезание, защото съм убеден, че то допринася успешно за популяризирането на ветроходството сред младите и дава възможност на жителите и гостите на Варна да се докоснат от близо до този изключително красив и атрактивен спорт. През 2014 година е имало над 300 хиляди посещения и се надявам тази година да надминем тази цифра. Още повече, че общината се е постарала пространството около пристанищната зона да е прекрасно място за развлечение на варненци”, каза Кралев.

  “Искам да благодаря на всички тези мъже, на тези екипажи, които се справиха по един достоен начин с предизвикателството да се състезават на тази регата” каза още министърът на спорта.

  dsc_1332

  Снимки от първия ден на “Тол Шипс” във Варна

  Кметът на Варна Иван Портних пък благодари на организаторите от STI, които за пореден път гласуваха доверието, за да се проведе това събитие във Варна. “От първото ни домакинство през 2010 г. до сега зоната около Пристанище Варна е станала по-красива отпреди и се превръща в любимо място на варненци. Надявам се при следващите ни домакинства на регатата тя вече да е част от градската среда и да е визитна картичка на Варна. Над 100 души обучаващи се, са преминали стотици морски мили в тазгодишното издание на регатата и това ги е сплотило, изпитанията са ги научили на физическа и психическа издържливост. За нас е чест да посрещнем такова значимо морско събитие”, каза още кметът.

  dsc_1491“Впечатлен съм от това, което е свършено в района на пристанището – изглежда фантастично!”, каза Робин Xьоргрьоне от организацията Sail Training International, който е председател на регатата. „Ние имаме 30-годишна история в приятелството първо с ветрохода “Калиакра”, с Варна, а през последните години и с ветрохода „Роял Хелена“, който също стана част от нашата флотилия“, подчерта той.

  ВИДЕО: Официалното откриване

  Малко преди официалното откриване на домакинството на Варна в акваторията на пристанището с мощна сирена влезе най-големият от корабите „Крузенщерн“ от Русия. От днес до 20 часа ветроходите са отворени за посещение на варненци. Регатата продължава утре и в понеделник.

  tall-ships-2016-kruzenshtern-1

  Регатата Tall Ships се провежда в морската столица в рамките на 4 дни и е съпътствана с множество интересни събития. Регатата „Бриз Есен” и детската регата „Ветрила” са част от „подгряващата” програма на големия ветроходен форум. „Фънсити +” също са част от събитието с музикална програма с популярни гост изпълнители и различни артистични „работилници”. Финиширалите ветроходи във Варна са 10 на брой, сред тях и българските „Калиакра” и „Роял Хелена”. „Калиакра” е на трето място в класа си във временното класиране на Черноморската регата „Тол Шипс 2016″. Третият и последен състезателен етап бе прекратен на 28 септември поради безветрие и корабите включиха двигателите, за да пристигнат навреме за официалното откриване на гостуването си. Окончателното класиране ще стане ясно след подаването на капитанските им декларации.

  dsc_1507

  Освен атракции за деца и заведения за почерпка в Пристанище Варна е осигурен и безплатен wi-fi –достъп до интернет. Домакините напомнят, че по време на регатата тече конкурс за снимки, в който могат да участват и любители, и професионалисти. Те могат да снимат и веднага да изпращат сполучливите кадри на адрес www.port-varna.bg/tallships.

  tall-ships-2016-nadezhda-3

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg