Осъдиха млада ромка за системна просия

29-годишната Христина Костова може да излежи присъда, ако наруши пробацията

Районният съд в Смолян осъди просякиня да не доближава повече от 100 м от центъра на града в продължение на 20 месеца. След споразумение с прокуратурата, 29-годишната Христина Костова беше наказана за системно просене.Христина е добре позната в Смолян. Всеки ден тя обикаля центъра на града и проси. Преди 3 години получава първата по рода си присъда в областта, а миналата година е осъдена за измама с фалшиви пари. Жената има пет деца.
"В момента тя се подпомага единствено с месечни помощи за децата й", коментира София Сиракова, директор в Социалното подпомагане. По думите й е имало отворени случаи затова, че ги използва за просия, но вече не го правела, съобщава bTV.
На друго мнение са търговците в околните магазини. Според тях тя идва често около поликлиниката и влиза вътре, а сестра й води децата и проси с тях. Те самите са подписали декларации, че ако я видят в района ще сигнализират в МВР.
Христина трябва да се регистрира два пъти в седмицата и да провежда срещи с пробационен служител. Ако бъде забелязана да проси на забранените от съда места, Христина има вероятност да попадне в затвора.
Петър Шукеров, началник в пробационната служба в Смолян, заяви, че с нея се работи много трудно и вероятно е изгодно да влиза в ролята на неразбираща и трудносхватлива.  „Срокът е доста голям - две години е ограничителната мярка. Не искам да съм лош пророк, но мисля че трудно ще устои през този период да не наруши мярката и е твърде вероятно да се стигне от замяна на пробацията с лишаване от свобода", добави той.