• Варна
  8°
  слаб дъжд
  Влажност: 100%
  Вятър: 1m/s S
  241 недоносени бебета родени в АГ-то
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: novini.bg
  Снимка: novini.bg

  Болницата получи дарение – термолегло за недоносени

  241 недоносени бебета са се родили във варненската АГ болница от началото на годината до края на септември. Най-малкото новородено е тежало само 650 грама. То е било в кувьоз четири месеца, след което е изписано в добро състояние, съобщи управителят на болницата доц. д-р Емил Ковачев, който прие ново дарение за неонатологичното отделение в здравното заведение – термолегло. Според новите нормограми новородено с тегло под 800 грама и под 26-а гестационна седмица се третира като аборт, но ако преживее три денонощия се счита за живородено.

  От началото на годината до 30 септември в болницата са се родили общо 1708 бебета, от които момичетата са 862, а момчетата 846. Многоплодните бременности са 3 тройки и 32 двойки близнаци. Недоносени са 241 бебета, като най-младата родилка е на 14 години, а най-зрялата – на 48 години.

  Новото оборудване е особено полезно за новородени с екстремно ниско тегло, чието отглеждане продължава с месеци. Термолеглото се използва за адаптация на високорискови бебета след изваждането им от кувьоз и техния топлинен комфорт, осигурявайки по-лесен достъп, за извършване на манипулации и завършване на терапията им и емоционален контакт с децата.

  Елементите му предоставят на новороденото неутрална в температурно отношение околна среда, защитавайки го от охлаждане и претопляне, равномерно разпределение на топлината, така че бебето се чувства комфортно при поставяне, възможност за лесно измерване на температурата и нейната регулация за забавяне на студовия стрес.

  То е на стойност 16 000 лева и е осигурено от благотворителна кампания под надслов „За най-уязвимите”, инициирана от няколко големи компании. Средствата са събрани чрез продажба на плажни стоки и честване на рождени детски дни в детски център в “Аспарухово”. Постигнатото е надминало очакванията на дарителите и тяхната амбиция е кампанията да стане традиционна, за да се дарява с усмивка от деца на деца.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *