Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Иззеха 65 кг непокриваща стандартите храна за деца
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

детска кухня

65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио са иззети при извънредни проверки в хранителни блокове към детски ясли, градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети. Продуктите не са отговаряли на изискванията за качество и са пренасочени за реализация в търговската мрежа. За месец инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните са извършили близо 2500 извънредни проверки в цялата страна.

В резултат на установени несъответствия са съставени 19 акта и са издадени 197 предписания. Най-честите нарушения са свързани с несъответствия по сградов фонд и оборудване, неспазване на изискванията на Наредба 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата и неправилно въведени, разработени и прилагани системи за управление безопасността на храните.

Припомняме, че според Наредба 9 всички храни, които се предлагат на децата и за тях има утвърден стандарт трябва да бъдат произведени по него. Продуктите трябва да отговарят на Български държавен стандарт (БДС) за млечните продукти, утвърден стандарт „Стара планина“ за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, утвърден стандарт за хляб и брашно „България“, браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт „Рафинирано слънчогледово масло“.

През учебната година кухненските блокове в детски ясли, детски градини, детски кухни и обекти за хранене на деца ще бъдат проверявани по официалния планов контрол, който извършва Българска агенция по безопасност на храните. За сравнение по време на тематичната проверка миналата учебна година са съставени 13 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 327 предписания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *