Служители на район Западен дариха кръв

Мисия Пловдив

14-10-2016, 09:33

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За поредна година администрацията на район „Западен” се включи в акция по безвъзмездно кръводаряване. Кампанията, която се провежда съвместно с Районен център за трансфузионна хематология – Пловдив, е под мотото „Дарете кръв, подарете живот!“.

Общо 10 служители на район „Западен“ се отзоваха на призива и се включиха в кръводаряването. За повечето от тях това не е първият път, когато даряват кръв, като заявиха готовност в бъдеще отново да извършат този благороден акт. Целта на акцията е да се създаде положително отношение към безвъзмездното кръводаряване, като доброволен акт на състрадание и хуманност, да се приобщят повече хора към благородната кауза и да се привлекат нови кръводарители.

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя. Кръвта, кръвните съставки и произведените от тях биопрепарати са незаменими лечебни средства и досега няма създаден общодостъпен качествен аналог или заместител. Единственият източник на тези лечебни средства е здравият човек. Всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, могат да дарят кръв до 450 милилитра еднократно. Мъжете могат да кръводаряват пет пъти в една календарна година, а жените четири пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца. Самата процедура отнема около 30 минути и не крие рискове за заразяване, тъй като всички материали и консумативи са индивидуални и за еднократна употреба. Взетата кръв се възстановява от организма за три – четири седмици, без да са необходими някакви допълнителни мерки и усилия от кръводарителя, категорични са специалистите.