• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 27%
  Вятър: 6m/s NW
  Започна битка за Мосул, над 1 милион напускат домовете си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  war

  Иракският премиер и главнокомандващ въръжените сили на страната Хайдер Абади обяви, че започва наземна операция за освобождаване на град Мосул от ДАЕШ, предадоха информационните агенции.

  В телевизионно обръщение Абади подчерта, че вторият по големина град в страната ще бъде освободен от джихадистите с настъпление на “иракската армия и подразделения на местната полиция”. “Призоваваме местните жители да съдействат на освободителните сили”, апелира премиерът.

  Кюрдските бойци пешмерга обявиха, че тръгват към Мосул в подкрепа на армията. Мосул е под контрола на ДАЕШ от юни 2014 година.

  По-рано CNN съобщи, че иракските военновъздушни сили са хвърлили над Мосул хиляди флаери, с които предупреждават жителите за предстоящата освободителна операция. Мосул е последният бастион на джихадистите от стратегическо значение в Ирак.

  Междувременно от ООН обявиха, че са изключително притеснени за сигурността на населението на Мосул след започването на офанзивата на иракската армия. При развитие на най-лошия сценарий до 1,3 млн. цивилни може да бъдат принудени да напуснат домовете си. ООН е готова да предостави убежище на 60 хиляди души в лагери и обекти за временно настаняване. В процес на строеж са нови лагери, разчетени за 250 хиляди души. Готови за разпределение са хранителни продукти за 220 хиляди семейства.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg