• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пушачите губят 314 дни от живота си заради страх от напълняване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Всяка цигара струва средно 11 минути от живота на пушещия я

  Пушачите отлагат опитите си да спрат цигарите средно със 7.5 години, защото се притесняват, че това ще ги накара да надебелеят. Ново проучване разкрива, че по този начин те изпушват допълнителни 41 000 цигари – средно по 15 на ден, което им струва 314 дни от живота, пише британският вестник Express.

  Повече от 95 на сто от отдадените на вредния навик казват, че са чували, че отказването от цигарите води до качване на килограми, а повече от половината – 51 на сто, посочват, че именно това ги кара да отлагат отказа от тютюнопушене. Това сочат резултатите от проучване сред 2000 бивши и настоящи пушачи, проведено от Slimming World, в партньорство със Stoptober.

  Изследването е публикувано в British Medical Journal, като в него се изчислява, че всяка цигара струва средно 11 минути от живота на пушещия я. “Ужасяващо е да научим, че толкова много хора отлагат отказа от вредния навик в продължение на години, просто защото предполагат, че ще наддават на тегло”, казва ръководителят на Nutrition and Research в Slimming World д-р Жаклин Лавин.

  “Вярно е, че без подкрепа отказът от цигарите и контролът над теглото си в същото време може да бъде предизвикателство. Въпреки това, изборът на храни, които задоволяват апетита, но носят на организма по-малко калории – като плодове и зеленчуци, макаронени изделия, ориз, картофи, риба и постно месо, може да помогне на хората да се справят с глада, който често идва с отказването от цигарите”, посочва още лекарят.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg