• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Съдът реши: Кметът да отговори за “пешеходната” Алея Първа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%8f-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0

  Административният съд отмени мълчалив отказ на кмета на община Варна, да даде информация на “Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията” (СОПА) за Алея Първа.

  Със свое решение от 18 октомври 2016-та съдът се произнесе, че обжалваният мълчалив отказ на кмета по заявление № ДОИ 1600093 ВН/16.06.2016 г., подадено от СОПА, е незаконосъобразен.  Заявлението на организацията е свързано с предоставяне на обществена информация за статута “пешеходна зона” на крайбрежна алея “Кап. Георги Георгиев”. Съдът отменя мълчаливия отказ и връща преписката на кмета на община Варна, за произнасяне по посоченото заявление.

  През юни тази година от СОПА са подали заявление за достъп до информация за Крайбрежната. Сдружението е поискало копия от Акта, с който е определена за алея; Акта, с който е определена за алея с наименование „Капитан Георги Георгиев“; Наличието или липсата на статут на пешеходна зона без автомобили, предназначена само и единствено за движението на пешеходци и велосипедисти; процедурата за определянето на статут „пешеходна зона“.

  След мълчаливия отказ на общината да предостави информацията се стига до административното дело, в което съдът връща заявлението на кмета за отговор. Решението може да се обжалва с касационна жалба пред Върховния административен съд, в 14-дневен срок от получаване на съобщението от страните.

   

  20 коментара

  1. Христо Томов

   Aз имам и един въпрос извън темата.Защо градинката около Катедралата се изпълни с паркирани автомобили?Так стоят автомобилите на Митрополията,на строителна фирма,на хранителна фирма от подлеза!Тези хора над закона ли са,или КАТ си затварят очите?

   • Axell

    Явно такава е божията воля, тиху ся!

  2. Светла

   Е какво може да направи кмета? Да се запали с вик Долу ТИМ ли? Тим превърнаха Варна в кочина(вижте бардаците по Алея Първа),хората обаче се страхуват от тях.За живота си и за децата си.Със страх нормално общество не се прави.

   • щирлиц

    ХРИСТО, митрополията още от дядо Кирил – агента е над закона. И всички коли там са на разни фирми под прикритие.Козируваш и отминаваш.

   • Александров

    Като Ви чета коментара вече съм убеден, че изобщо дори не знаете Варна къде се намира. От кога не сте стъпвала на крайбрежната алея? Знаете ли наистина как изглежда в момента?

  3. Брадата

   Не ми стана ясно: “ПЕШЕХОДНА зона”, или “пешеходна зона без автомобили, предназначена само и единствено за движението на пешеходци и велосипедисти”? Защото велосипедистите, особено движещите се из Морската градина (които евентуално ще се движат по “алеята”), в много отношения са неимоверно ПО-ОПАСНИ за пешеходците (особено за децата!) от автомобилите!

   • горянов

    Знаем. Алеята носи белези на излъскване с милиционерски парцал, но смърди на пошлост и двегодишно олио, с което се пържи цацата в мръсните фритурници, преди да го излеят в нужниците, които се изливат на плажа. Алеята ви плаче да бъде изрината с лопата и да бъде върната на варненци, заедно с чистотата и тишината, която ТИМ им отне. ДОЛУ ТИМ!

  4. георги

   Брада, явно акълът ти е отишъл в брадата. Разбира се, че е “пешеходна зона без автомобили, предназначена само и единствено за движението на пешеходци и велосипедисти”. Какво ще ти стане ако си разходиш шкембето малко пешком? Целия свят харесва велосипеда само ти го намираш за по-опасен от пияна мутра в кола.

  5. до Stasy Filipova

   Stasy Filipova, сдружението СОПА е гражданско и всеки може да членува в него. Ако сдружението не беше изисквало информацията, ти ли щеше да я изискваш? Айде изисквай я ти информацията и ни я покажи!

  6. росен

   Тая тема постоянно се дъвчи от някакви разбирачи. Вижте, вместо да се чудим как да забраняваме наред, да измислим някакво нормално решение. Ограничение на автомобилите има и в момента – влизат само автомобили за зареждане на заведенията, такива със специален режим и прочее. Но не е и толкова трудно да се раздели долу движението така, че да са доволни всички – както пешеходците, така и велосипедистите и дори автомобилистите.

   • опетков

    Росен, не сте прав. Става въпрос за частта от рибарския плаж до Почивка, която е достъпна за всички автомобили, никой не спазва ограничението до 20 км и няма абсолютно никакво предимство за пешеходците. Въпреки изричния забранителен знак, буните се ползват за паркинги през лятото, по алеята те стряскат всякакви изцепки на свирещи гуми и смърдящи ауспуси. Беше обещан паркинг за 800 коли и спиране на колите от единия от “бащиците” на града М. Митев още преди една година, но пълно мълчание по въпроса.

  7. полина

   Толкова ли е трудно да се мисли с екстремна доброта за обикновените граждани, за майките с деца, за младите, който карат велосипеди извън лудницата на града, за възрастните ви родители, които имат нужда от нормална разходка БЕЗ АВТОМОБИЛИ КРАЙ ТЯХ. Богопомазани ли са мутрите, които заграбиха цялата алея за себе си, а сега искат и целият град да им се кланя и да обслужва гнусните им бардаци?

   • VARNA1

    Реално четири-пет човека реват срещу автомобилите, нали се сещаш. На обикновения човек изобщо не му пука, даже напротив, хората имат автомобили и се придвижват с тях. На алеята придвижването с автомобили е ограничено в момента, но откъде ще знаеш. Напъвате се да говорите глупости. Заведенията са супер, съжалявам, алеята е страхотна и лятото привлича хиляди хора. Регистрирате си пет пенсионера и недоклатени лелки разни псевдо НПО-та и правите от мухата слон с надеждата някой да ви даде някой лев, ама няма да ви огрее.

    • опетков

     Варна , ти не си никакъв варна, дори си по-зле от тъп селянин. На обикновените хора много им пука за алеята и говорим за частта, достъпна за всички автомобили, след рибарския плаж, където туристите са обилно гарнирани с отровни газове, чалга и свирене на гуми на мутреещи се пейзани.

    • до VARNA1

     Глупако VARNA1, това лято на алеята имаше коли на ТИМ. Бяха обозначени с пропуски за фирмата Лазурен Бряг която е на ТИМ и през ноща бяха паркирани на алеята срещу чалготеките. Като сгазят някои подпийнал турист тогава какво ще кажеш? Аман от тъпаци и тролове на ТИМ. Долу ТИМ!

     • Гаргаринo

      Ето ги четиримата човека, които са срещу автомобилите. В интернет могат да създават впечатление, че са повече и са активни, но реално са мишоци, някакви луди хипита, които не знаят къде е съединителя. Нито пък са стъпвали в лятно заведение. Има такива гниди в обществото. Преди като нямаше социални мрежи и сайтове, не ги забелязвахме, след това изгря и техния момент.

  8. морския

   В статута на Алея първа е отбелязано, че това е “Изключително пешеходна и велосипедна алея”. ДОЛУ ТИМ!

  9. Нойо

   Мдаааа, да си дойдем на думата за ТИМ!Защо не ги обичате ТИМАДЖИИТЕ бре? Те дали не хранят целия общински съвет на ВАРНА? Дали няма доста хора на хранилка при тях?Кой е по – лош? Тоя дето яде баницата или тоя дето му я дава?

   • яре

    Не обичат, щото също като тебе вярват на тъпи слухове и евтини клюки. Реално алеята си е супер и през последните години става все по-хубава и привлекателна. Ама нашенеца все е недоволен и си плаче за мизерията от едно време. А за колите, вината е в шофьорите и в никой друг, напълни се със селяци като теб тоя град дето не искат да спазват ограниченията.

  10. ТодоровСМ

   Има оправия,много лесно 5лева вход и алеята ще е пуста,ама рапоните ще останат празни.Що се отнася до това какво е алея1 сега-то това е пълен абсурд. Към момента има място за движение на коли в две посоки,а тротоара е маркиран като паркинг. Ако бяхме нормална държава то инвеститора КласА щеше да плаща неустойки на град Варна,тъй като има разминаване между реалността и проекта Алея1… и дали са опасни пешеходците или велосипедистите.Отговорност за малолетните граждани на РБ имат техните настойници,а често те самите са безотговорни,и не мисля че едно колело е по опасно от кола!!!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg