• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ученици представят свои проекти на среща за космически технологии
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ученици от МГ изстрелват ракети по случай 12-и април (11)

  Ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна ще представят три разработки на IV Световна среща на Университетския консорциум за космически технологии /University Space Engineering Consortium UNISEC/. Младите учени – от VI до XII клас, са част от създадената преди години „Младежка космическа лаборатория“ в гимназията, съобщи ръководителят им Костадин Левков.

  Проектите, които ще бъдат представени на 22-ри октомври, са: „Ролята на роботите в овладяването на Космоса: проект роботизирана ръка“, „Проект за нано сателит –  за участие в конкурсите на Европейската космическа агенция през 2016/2017 г. и „Представяне и програмиране на компютърна програмируема платформа за нано сателити, използвана в Кен Сат“. Последният проект, създаден от участници в лабораторията, е  оригинална българска разработка, обясни Левков.

  Престижният форум, чийто домакин е Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ край Варна, се провежда за първи път в страна, различна от Япония, където е седалището на UNISEC. Организатор от българска страна е клъстерът „Аерокосмически технологии, изследвания и приложения“ /CASTRA/, обединяващ високотехнологични фирми и научни организации в областта на космическите технологии в България. В срещата участват над 150 експерти, университетски преподаватели и студенти от 31 страни, сред които Япония, Сингапур, САЩ, Канада, Египет, Италия, Испания, Франция, Полша, Беларус, Казахстан, Нова Зеландия, Турция, Тунис, Саудитска Арабия и др.

  В продължение на 5 дни до 23-и октомври те ще коментират и ще обменят авангарден опит в проектирането и приложението на високо технологични, малки спътници и множество специални области: наблюдение на земната повърхност и атмосферата, ранно предупреждение за земетресения, комуникации, улавяне на космически отпадъци и други. В програмата на срещата е включен и финалният кръг на международното студентско състезание „Идея за космическа мисия“, в което са класирани 10 проекта.

  Един от тях е на български студенти от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител доц. Пламен Данков – идея за ефективно обезопасяване на космически отпадъци чрез интелигентни  рояци от малки спътници. Целта на UNISEC е до края на 2020г. да създаде условия, в които студенти от университети от 100 страни по света да могат да участват в практически космически проекти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg