• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  4 награди “Любимец 13” за Варненския театър
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  nagradi

   

  С четири награди „Любимец 13” бе отличен Варненският театър на церемония под наслов „Пътят на актьора”в Димитровград. Връчването на националните театрални награди се състоя в Общинския драматичен театър на 17 октомври, рождената дата на патрона на театъра, легендарния български актьор Апостол Карамитев.

  От общо 13 отличени, наградата „Почетен любимец 13“ отиде при трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за добрата му репертоарна политика и високото професионално ниво, както и във връзка с 95-годишнината от основаването на театъра. С „Любимец 13 – Първи стъпки“ бе отличена Гергана Арнаудова за ролите си в спектаклите „Ревизор”, „Опасни връзки“ и „Криворазбраната цивилизация”. Почетен диплом „Любимец 13 – Дарование“ спечели Недялко Стефанов за обещаващото му актьорско дарование, изявено в ролите му в спектаклите „Голямото коледно приключение на…“ и „Свекърва“. С „Любимец 13 – Даскал Апостол“ се оказва признание на режисьора във Варненския театър, чл.-кор. проф. Пламен Марков за преподавателската му дейност в НАТФИЗ и успеха на неговите студенти.

  Сред отличените в други категории са Мариус Куркински, Лилия Маравиля и куклената актриса Десислава Чардаклиева, чийто актьорски път също тръгва от Варна. Наградите „Любимец 13”, в памет на онзи незабравим филм с Апостол Карамитев, се различават по регламент от другите театрални отличия у нас. Те се определят от 20-членно жури, състоящо се от видни театрални експерти, които гарантират с анонимността си своята професионална и финансова независимост. През последната година и половина, без да обявяват по някакъв начин присъствието си, напълно анонимно, те са изгледали 113 спектакъла и 1064 превъплъщения на актьори във всички български театри и едва тогава са оформили предложенията си за Националните награди „Любимец 13”.

  По принцип журито следи творческото развитие на актьорите не само след завършването на НАТФИЗ, а още от първите им стъпки по пътя към сцената и по време на следването. От значение при определяне на номинациите са също обществените изяви на актьорите, работата им в полза на обществото и изкуството, медийните участия и цялостният им имидж в публичното пространство.

  nagradi2

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg