• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Закриват задочното обучение по “Право”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  temida 4

  Задочниците масово показват по-слаба подготовка от завършилите специалността в редовната й форма

  Министерството на правосъдието предлага закриване на задочното обучение по право във всички български университети. Проучване на институцията е показала, че задочниците масово показват по-слаба подготовка от завършилите специалността в редовната й форма. Министерството публикува за обществено обсъждане проект за нова “Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността “Право” и професионална квалификация “юрист”. По време на дебата ще бъде взето предвид и мнението на студентите. Подобен проект за изменение на наредбата беше изготвен и екипа на предишния правосъден министър Христо Иванов.

  “Студентите по право у нас учат по морално остарял модел, приемът е неоправдано завишен прием, а по време на обучението си те не получават адекватна подготовка по Право на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ)”, се казва в мотивите към новата наредбата. Премахването на задочното обучение не е единствената промяна. Предвижда се въвеждането на задължителна дисциплина “Основни права и свободи”, която обхваща вътрешноправната, европейската и международната уредба на правата на човека. Досега този предмет беше свободно избираем.

  “Дисциплината следва да позволи формирането на задълбочено и практически насочено познание относно правата на човека като фундаментален елемент на правовата държава, законността и демократичното правораздаване”, се казва в мотивите на институцията. Наредбата предвижда увеличаване на хорариума по “Международно публично право” и “Право на ЕС”. Ще се въведе специализирано обучение по чужд език на две нива.

  Задължителна ще стане и дисциплината “Организация на съдебната система и правозащитните институции”, която сега също е свободно избираема.  След завършване на обучението по право наредбата предвижда въвеждането и на специализирани магистърски програми. Целта е профилирането и по-тясната специализация на юристите.

  В наредбата очаквано е залегнала старата идея за въвеждане на единен държавния изпит по специалността, който трябва да покаже качеството на образованието в различните университети. “Този ред ще гарантира, че завършването на специалност “Право” е на базата на единни критерии, съответстващи на най-добрите постижения в юридическото образование”, се казва в мотивите към проекта. През 2015 година по специалността “Право” са се обучавали над 7000 студенти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg