• Варна
  5°
  тъмни облаци
  Влажност: 65%
  Вятър: 2m/s NE
  С какво са се хранили диктаторите Хитлер, Мусолини и Живков
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: lifebg.net
  Адолф Хилер. Снимка: lifebg.net

   

  Диктаторът на Третия райх Адолф Хитлер смятал, че вегетарианството доближава до чистата арийска раса и самият той е заличил месото отменюто си. В края на живота си ядял само картофено пюре и бистър бульон. Освен това вярвал че безмесните ястия ще сложат край на хроничния му запек и метеоризъм на червата. Това пишат в книгата си “Вечеря за диктатори: гид към лошия вкус на тираните за забавление” Виктория Кларк и Мелиса Скот, цитирана от “168 часа”. Докторът на Хитлер Теодор Морел му предписал 28 медикамента, между които и екстракт от изпражнения от български селяни. Любимото ястие на диктатора обаче не е веганско, както бихме предположили. Обичал месен бульон вместо чай и не отказвал месо в по-ранните си години.

  Дион Лукас, негов готвач отпреди войната, твърди, че Хитлер е бил фен на задушените гълъби, пълнени с език, черен дроб и шамфъстък. Хапвал, макар и рядко, баварски наденички и парче шунка. Марго Воелк, последната оцеляла дегустаторка на храната на фюрера, си спомня: “Между 11 и 12 часа един по един всички опитвахме от яденето и чак след това се носеше в централата от СС. Беше само вегетарианско, най-прекрасните свежи плодове и зеленчуци – от аспарагус до чушки и грах, сервирани с ориз и салати. Беше аранжирано на плато точно както го сервираха и на него. Нямаше месо и въобще не помня да е имало риба.” В наръчник на Хитлер за младежта от 30-те години се препоръчва соя, наречена нацистки боб, като алтернатива на месото.

  Неговият съюзник Бенито Мусолини, основател и лидер на италианската фашистка партия от 20-те години, обичал чесън и не признавал френската кухня. Заради разширен черен дроб и повишена кръвна захар диктаторът спазвал стриктна диета. Готвели му само заешко и пилешко месо. Получавал главоболие от картофено пюре и вместо него Мусолини ядял гарнитура от суров чесън със зехтин и лимон.

  Какво е обичал бившият Първи на България Тодор Живков? Неговият личен готвач Йордан Стоичков – Бай Данчо разкрива, че Живков обичал по-обикновени ястия и приготвени лесно. “Например т. нар. селско пържено, което е като миш маш, но без яйца и без сирене. Месо хапваше, но рядко, когато имаше официални срещи”, разкрива Бай Данчо. Сред любимите ястия на Тодор Живков бил качамакът. Личният му готвач казва още, че много обичал баница и боб във всякакви варианти – боб чорба, чушки с боб, бобена салата…

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg