• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Започват масови проверки истински ли са биохраните
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d0%b1%d0%b8%d0%be-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8

  Дали биохраните у нас действително са “био”? На този въпрос трябва да отговорят съвместни проверки на Комисията за защита на потребителите и агенцията по храните. Те ще бъдат в цялата страна след съгласуване между двете ведомства, съобщава  “24 часа”.

  Поводът е огромното нарастване в предлагането на биологична продукция у нас. В последните 1-2 години отвориха десетки специализирани биомагазини, а всяка верига вече има щанд за органични храни. По данни на земеделското министерство ръстът в биопроизводството у нас е над 30% през миналата година и за тази се очаква да е подобен.

  Обикновено биохраните се продават на по-висока цена и търговците се опитват да привлекат клиенти, като изтъкват различни ползи и характеристики на тези продукти, обясни шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Затова и ведомството му ще акцентира на контрола доколко тези послания отговарят на истината и могат да бъдат доказани.

  Ако производителите и търговците не успеят да го направят, тогава ще се смята, че това са нелоялни търговски практики, които се наказват от закона. Освен със забраната за прилагането им нарушителите могат да се сдобият и с глоба. (Интервю с Маргаритов – виж на 2-а стр.) Всъщност именно биопродуктите са най-бързо растящият сегмент от пазара на храни не само у нас, но и в цяла Европа.

  Дори и в периода на икономическата криза годишните ръстове бяха средно 10-15 на сто. В момента пазарът на биохрани в ЕС вече е достигнал 55 млрд. евро. Колко е делът на българското производство, е трудно да се каже, защото няма точни данни. За да се окичи един продукт с табелата “био”, има строг и дълъг регламент, свързан с десетки процедури и жесток контрол. Задължително е производителят да е сертифициран.

  В биопроизводството са забранени изкуствени добавки, подобрители или генномодифицирани организми. Растенията не може да се пръскат с препарати за растителна защита или да се торят с изкуствени торове. Всичко това се контролира от сертифициращ орган, с който фермерът е задължен да сключи договор. Към момента в регистъра на земеделското министерство са включени 15 сертифициращи компании. Те правят внезапни проверки и изследвания на почвата в лаборатория. Открият ли се пестициди, веднага отпада разрешението за биохрани.

  Заради нарушения в момента тече процедура за отнемане на лиценза на една от сертифициращите фирми, съобщиха от земеделското министерство. Нейните клиенти, които са около 40, трябва да намерят нов контролен орган, той ще ги провери отново. За да се премине от конвенционално земеделие към органично, има т.нар. преходни периоди Това означава, че трябва да минат 2 или 3 години, за да се изчисти почвата и да се премине към биопроизводство. Например за едногодишни растения срокът е 2 г., а за многогодишните култури – 3 г. преди прибиране на първата реколта, ако насаждението не е влязло в плододаване, или 3 реколти, ако е в плододаване.

  Над 6100 лица са регистрираните оператори за биопроизводство у нас, каза Лъчезар Симонов, шеф на отдел “Биологично земеделие” в земеделското министерство. Това са производители, преработватели, търговци и подизпълнители. Половината са пасица и ливади, твърди Албена Симеонова, председател на асоциация “Биопродукти”. От биохраните с най-голям дял е пчелният мед Увеличават се и биофермите за месо и мляко. Няма обаче сертифицирана биокланица. Заради субсидиите има огромен ръст и на оранжериите за биозеленчуци. В последно време на пазара на биопродукти у нас нарушителите са малко, твърди Симеонова. Проблем обаче имало с вноса.

  Ако биохраните са с произход от ЕС, на етикета трябва да има лого под формата на листо от звезди на зелен фон. Трябва да са изписани и кодовият номер на контролния орган, и мястото на производство на суровините, от които е продуктът. На етикета може да присъстват и национални или частни знаци за биологично производство. България има свое лого и това е бяла калинка върху зелен лист. Ако биохраните са внос от страни извън ЕС, може да се ползват и техните сертификати, което създава трудности с контрола, смята Симеонова.

  При транспортирането на биохраните трябва да се гарантира физическото разделяне с конвенционалната продукция. В един камион може да се возят биодомати и обикновени, стига да са опаковани и да не се смесват.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg