• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЕС с ултиматум: Белгия да каже до довечера за СЕТА
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0

  Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поискал от премиера на Белгия Шарл Мишел, да съобщи дали страната му ще подпише търговското споразумение с Канада (СЕТА) до понеделник вечер.

  Белгийският регион Валония отказва да даде разрешение, което не позволява федералните власти да подкрепят СЕТА, въпреки, че останалите провинции – Фландрия и Брюксел, са “за”.
  Ултиматумът е отправен по време на разговор между двамата, съобщи говорител на Шарл Мишел.

  ЕС иска да подпише споразумението по време на срещата на върха ЕС-Канада, която е насрочена за четвъртък в Брюксел и за която се очаква да пристигне премиерът на Канада Джъстин Трюдо.
  Валонският премиер Пол Маньет заяви пред белгийските медии, че не знае нищо за ултиматум и че не се ръководи от чужди графици. “Издаването на ултиматуми не е съвместимо с упражняване на демократичното право”, казал Маньет.

  Пол Маньет е отказал да участва днес в нови срещи с Комисията, докато неговият парламент не изучи последните документи. След среща с шефа на Европейския парламент Мартин Шулц вчера Маньет увери, че е готов да се върне на масата на преговорите и че Валония се нуждае от още малко време, за да изучи новите предложения, направени от Канада в отговор на исканията на регионалните власти в Намюр.

  Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще разговарят в понеделник с премиерите на Канада и на Белгия, за да решат дали срещата ЕС-Канада идния четвъртък ще се проведе или не. Ако Валония продължава да отказва да подпише, срещата ще бъде отменена. В понеделник Шарл Мишел ще свика консултативен съвет между властите на трите белгийски региона и федералното правителство, за да вземат решение за белгийската позиция.

  Междувременно, Европейската комисия е изпратила последните обяснителни документи по начина на прилагане на СЕТА в Намюр и те ще бъдат представени на валонските депутати. В петък Юнкер каза, че е оптимист за СЕТА и че валонците ще са готови “до 2-3 дни”. Преговорите между валонското и канадското правителство и Европейската комисия бяха прекратени от канадския министър на международната търговия Кристия Фриланд, която през сълзи обяви техния провал и вчера се върна в Отава.

  Също в петък България и Румъния оттеглиха резервите си към създаване на свободна търговска зона между ЕС и Канада, след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани ще отпаднат от 1 декември 2017 г. Този ангажимент ще влезе в сила, само ако СЕТА бъде подписано.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg