• Варна
  13°
  разсеяна облачност
  Влажност: 46%
  Вятър: 5m/s W
  Варна се рекламира на морски бизнес форум в Дордрехт
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

   

  Международен морски форум, организиран от Община Варна и Община Дордрехт, започна в холандския град с подкрепата на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК). Престижното събитие съвпада с 15-годишнината от побратимяването на двата града. В него участват близо 30 фирми от морската индустрия от градовете около Дордрехт, както и над 25 компании от Варна. Форумът бе открит от кмета на холандския град Арно Брок. Приветствие към участниците отправиха Любен Петров – зам.-министър на икономиката, и Пейчо Пейчев – зам.-кмет на Варна.

  „Варна има примери за доказано успешно сътрудничеството с холандски компании в сферата на морския бизнес. Миналата година разширихме тези контакти, като организирахме бизнес форум в морската столица, който премина при огромен интерес. Второто издание, което провеждаме тук днес, е поредно доказателство за приемствеността и отличното сътрудничество както между Варна и Дордрехт, така и между двете общини и бизнеса! Вярвам, че това е ефективният начин за работа с предприемачите! Община Варна е готова да  бъде партньор на бизнеса във всяко отношение”, каза Пейчо Пейчев.

  Той припомни, че през последните 3 г. развитието на Варна върви с бързи темпове – около 300 млн. лв. за този период са вложени в проекти – за мобилност, подобряване на градската среда, за образователна и културна инфраструктура. „Специално внимание отделяме на екологията – инвестирахме сериозни средства в пречиствателни станции за по-чисто море. Защото туризмът, заедно с морския сектор, са движещите мотори на икономиката на града”, каза той. Инвестиционната програма на общината само по една от оперативните програми – „Региони в развитие”, е за 86 млн. лв. Всичко това става благодарение на отличното сътрудничество между Община Варна и правителството, поясни зам.-кметът.

  Презентации на възможностите за инвестиции в морския бизнес във Варна направи Светлин Стоянов, председател на УС на БНАКК, а зам.- министър Любен Петров очерта параметрите за бизнес в сектора у нас. „Предприемаме мерки, с които да отговорим на очакванията на инвеститорите за инвестиционния климат, стабилността и предвидимостта на средата”, каза той. По данни на Министерството на икономиката Нидерландия заема 1-во място сред чуждестранните инвеститори за периода 1996-2015 г. с над 7.7 млрд. евро инвестиции. Най-големите преки инвестиции в страната за януари – юли 2016 г. са от Нидерландия – 199.1 млн. евро, което е 20.2% от общия размер за периода.

  Потенциал за сътрудничество има в секторите на високите технологии, машиностроенето, транспорта и логистиката, корабостроенето и морската индустрия, химическата и фармацевтичната индустрия и др. „Всички от изброените сектори са силно развити в Нидерландия и особено в област Дордрехт и ние знаем за много успешни примери за сътрудничество между български и холандски фирми в тези сектори. Надяваме се това сътрудничество да се задълбочава и развива още по-силно в бъдеще, тъй като потенциалът е огромен”, каза заместник-министърът на икономиката.

  В презентацията си пред участниците във форума той представи инвестиционните условия в България, свързани със стабилната политическа среда и ниския риск от правене на бизнес у нас, едни от най-ниските производствени разходи в Европа, добре образована и висококвалифицирана работна ръка, конкурентно ниво на заплащане, най-ниските данъци в Европа, активни насърчителни мерки. Любен Петров представи целите на политиката за насърчаване на инвестициите. Те обхващат насърчаване на инвестициите във високотехнологични паркове и услуги с висока добавена стойност, създаване на нови работни места в производството и в индустриалните зони, намаляване на регионалните различия в социално-икономическото развитие.

  След официалната част започнаха работните срещи между представителите на различни компании. По-късно днес в рамките на бизнес-форума ще бъде открита изложбата „Най-старото злато на света”, която ще покаже  експонати от Варненския халколитен некропол.

   

  2 коментара

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg