• Варна
  15°
  ясно небе
  Влажност: 58%
  Вятър: 2m/s ESE
  Над 1000 души започнаха работа за месец във Варненско
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

   

  1208 безработни лица от Варненско са си намерили работа през септември. 262-ма от тях са младежи до 29 години, а 94 – трайно безработни, сочат данните на Регионалната служба по заетостта. 818 са били заявените работни места, като най-голямо е било търсенето в сферата на образованието – 163 места.

  Равнището на безработица във Варненска област е 4.7%  и нараства с 0.1 пункт спрямо предходния месец. В града безработицата е 2,7% и запазва нивото си спрямо август 2016 г. Общо регистрираните безработни в бюрата по труда от областта са 10 453.

  Регионалната програма за заетост стартира в областта през октомври. Чрез нея се цели осигуряване на трудови доходи на безработни лица и подобряване благоустройството във включените общини. Чрез нея ще бъде осигурена заетост  на общо 92 безработни лица за срок до 5,5 месеца.  Дейностите, които ще извършват наетите лица, са свързани с поддържане и опазване на общинската собственост (улични платна, тротоари, места за обществено ползване), обработка и поддръжка на цветни и зелени площи, почистване на гробищни и градски паркове,  снегопочистване и опесъчаване на алеи, тротоари, площади през зимния сезон и др.

  До 18 ноември в бюрата по труда се приемат документи на младежи с висше образование за участие в Програма „Старт на кариерата”, която предоставя възможност на младите хора да работят 9 месеца през 2017 г. в централни ведомства, областни и общински администрации и да натрупат трудов стаж и професионален опит по придобитата специалност.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg