• Варна
  13°
  разсеяна облачност
  Влажност: 46%
  Вятър: 5m/s W
  Каналите в “Аспарухово” – покрити и паркоустроени до пролетта на 2017 г.
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

   

  Приключи работата по първия етап от изграждането на двата охранителни канала в кв. „Аспарухово“, отчетоха от Община Варна. Изградени са бетоновите корита, като източният канал е дълъг 1426 метра, 351 от които са открити, а западният – 1280 метра, от които 467 открити. Дейностите се осъществиха със средства от фонд „Солидарност“ в общ размер около 9 милиона лева, но и общината е участвала със собствено финансиране от 670 хил. лева.

  Малко над 7 милиона лева е „глътнало“ бетонирането на двата канала. Близо 2 милиона лева са изразходени за укрепването на Фатрико дере и Елпромското дере, информира зам.-кметът Христо Иванов.

  По време на втория етап двата канала трябва да бъдат покрити, а намеренията на местна власт са това да се случи до пролетта на 2017 г., информира Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в общината. Предвижда се и пространството около тях да бъде паркоустроено. Дейностите ще бъдат финансирани от общинския бюджет, като предвидената сума е 3,3 млн. лева.

  Части от 19 имота бяха отчуждени по време на първия етап на проекта. Съборени са няколко бараки и постройки по  ул. „Гривица“. Все още обаче не са осигурени необходимите средства за укрепване на къщите, пострадали при водното бедствие преди две години. Още миналата година е входирано искане до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за отпускане на 800 000 лева, което чака одобрение. Обитателите им са изведени, увери Олег Колев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg