Студенти честваха Световния ден на ерготерапията в Русе

Новините

28-10-2016, 13:02

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зам.-кметът Карапчански представи Община Русе на международен форум в града

Русенският университет е пионер в обучението по специалност Ерготерапия в България

Студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев” отбелязаха Световния ден на ерготерапията. Момичетата и момчетата, които учат в специалност Ерготерапия организираха честването на професионалния празник пред корпуса на Факултета по Обществено здраве и здравни грижи на ул. ”Александровска” №97. Студентите запознаха минаващите граждани със същността на професията „ерготерапевт“ чрез изработени от тях промоционални материали. В празника взеха участие и 4 студентки от висшето училище по ерготерапия ETOS в Оснабрук, Германия. Те ще проведат четириседмичен стаж в Русе по програма Еразъм плюс.

27 октомври е Световен ден на Ерготерапията. За първи път този ден е отбелязан от Световната федерация на ерготерапевтите (World Federation of Occupational Therapists, WFOT) през 2010 г. Оттогава насам той се е превърнал във важна дата в календара на специалистите, практикуващи тази професия. Световната федерация на ерготерапевтите включва 92 национални организации, обединени в усилията си за развитие на професията и за промоция на дейността на организацията на местно, национално и международно ниво.

Русенският университет е пионер в обучението по специалност Ерготерапия в България. С подкрепата на Асоциацията на българските ерготерапевти (АБЕТ) – член на Световната федерация, университетът работи за промоция, утвърждаване и развитие на Ерготерапията като академично образование, научноизследователска дейност и професионална практика на национално ниво.

Адолф Майер, виден психиатър и един от основателите на ерготерапията, я определя така: “Нашата роля е  да осигуряваме възможности, а не да даваме предписания. Всеки трябва да има възможност да работи, да произвежда, да планира и твори......”