Австралия затяга още мерките срещу бежанци

Според външния министър и на Австрия мигрантите следва да бъдат връщани обратно или въдворени в островни центрове

Австралия обяви, че планира да затегне бездруго строгата си политика спрямо бежанците, съобщи Асошиейтед прес.
Със закон ще бъде забранено на всеки кандидат за убежище, опитал се да достигне бреговете й на страната с плавателен съд, да я посещава повече.
Предишното правителство въведе ограничение за бежанци, идващи от пристанища в Индонезия. На всеки пристигнал с кораб или лодка след 13 юли 2013 г. е забранено да се преселва в Австралия.
Министър-председателят Малкълм Търнбул обяви, че закон, който трябва да бъде внесен в парламента тази седмица, предвижда по-строга мярка, която засяга хиляди кандидати за убежище, върнали се в родните си страни в Близкия изток, Африка и Азия.
За тях ще бъде наложена доживотна забрана за пътуване до Австралия – като туристи, по работа или като брачни партньори на австралийски граждани.
По-рано тази година Австралия взе решение да спира лодките с мигранти и да ги връща у дома или да ги въдворява в офшорни центрове.
Външният министър на Австрия Себастиан Курц предложи Европа да се поучи от примера на Австралия. Според него мигрантите следва да бъдат връщани обратно или въдворени в островни центрове.
От ЕК отговориха, че европейската политика за убежището и миграцията е изцяло съобразена с международното право, което изключва отблъскването, и това няма да се промени.