• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Дървата за огрев поскъпнаха
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  %d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%b0

  С около 10 лева се е повишила цената на дървата за огрев спрямо минала година. В началото на отоплителния сезон във Варненски регион кубик от материала може да се намери от 70 до 90 лева, предаде БНТ.

  Дървеният материал, който се предлага на варненските борси основно е дъб (бяло меше), цер и бук. Най-голям интерес има към дъба. Все повече хора започват да се отопляват на дърва, коментират търговците.

  Има увеличение, приток на нови клиенти, които са възмутени от високите цени на електроенергията, казва Исмаил Кабак – управител на борса за дървен материал.

  “Електрическият ток е скъп, другите течни горива и те са скъпи, не мога да горя нафта, дървата остават единствения начин”, обяснява клиент в борсата.

  Тази година, за разлика от предходни няма да има недостиг на дървесина, коментират представителите на бранша. “Това се дължи на размириците в Средния изток. Износът е по-слаб тази година и се отразява на нашия пазар, че имаме суровина”, обясни причината
  Исмаил Кабак.

  Засилен е и контролът от страна на държавата. Регулационните режими, които са въведени от тази година оказват влияние на пазара. Контролът може да се извършва и по електронен път. Този начин, според търговците, ще окаже положителен ефект върху ограничаване незаконната сеч на дървесина.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg