• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Наш капитан жали санкция от 4400 лева за риболов в Румъния
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  рибарски кораб
  Снимката е илюстративна

   

  Да бъде отменено съдебно решение за конфискация на сумата от 10 000 румънски леи (4 395 лева), настоява българският капитан Христо Спасов, който бе арестуван през 2011 г. за стопански риболов в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Румъния. Конфискацията е наложена от Окръжния съд в Мангалия и Апелативния съд в Констанца, а след това е потвърдена и от добричкия Окръжен съд.

  Наказанието е основано на румънска Извънредна правителствена наредба  за  престъпления против околната среда, включително  незаконен  трафик  на  застрашени  животински  видове и застрашени  растителни  видове  и  разновидности.  Риболовният кораб, капитан Христо Спасов и неговият екипаж са арестувани в момент, когато са осъществявали стопански риболов на 22 мили от брега срещу град Мангалия. Капитан Спасов е притежавал надлежно разрешително за извършване на стопански риболов, издадено от българските власти. Румънските обаче счетоха, че то не е достатъчно, а било нужно разрешение и от тяхната държава.

  Делото в България е основано на прилагането на принципа за взаимно признаване на Решение за конфискация по реда на чл. 16 и сл. от Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

  Българският капитан обжалва решението на добричките съдии, които са допуснали изпълнението на решението на румънските съдебни органи. Защитата на капитана припомни, че обществените отношения в областта на рибарството се регулират от общата политика на ЕС чрез нормативни актове на Съюза, наричани регламенти. Като актове на ЕС тези регламенти са приложими на територията на всяка държава членка, а регламентът става част от действащото право на държавата. Правото на равен достъп до водите и ресурсите на ЕС за всички риболовни кораби на ЕС е един от най-важните принципи на общата политика по рибарство.

  Именно това право на ЕС е установило норма, според която с едно разрешение на държава, член на ЕС, може да се ловува и в ИИЗ на Румъния, без за това да е било необходимо разрешение от румънските власти. Българският рибарски кораб и капитанът са били включен в регистъра на риболовните кораби на ЕС и са имали разрешителни за стопански риболов от българските власти.

  Още през 2011 година скандалът с ареста на българския кораб и на капитан Спасов предизвика посещение в Румъния на еврокомисар от комисията по рибарство и морско дело. Два пъти първоинстанционният румънски съд оправда капитан Спасов, като прие правото на равен и свободен достъп на българските кораби до ИИЗ  във водите на Румъния в Черно море и всеки път след протест на прокуратурата делото е било възстановявано.

  Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg