• Varna
  14°
  интензивен проливен дъжд
  Влажност: 100%
  Вятър: 4m/s SW
  Сигнали за сериозни нарушения в Турция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  урна

  Спиране на изборния процес в Турция заради десетки сигнали за нарушения поиска евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Проблеми са регистрирани в секциите в Бурса, Цариград, Текирдаг, Одрин, Люлебургаз и Чорлу. Джамбазки уточни, че в някои секции не се допускат наблюдатели от България. А в Бурса и Истанбул пред изборните секции има разкрити пунктове, в които трети лица попълват декларациите за гласуване на българските изселници, предаде Дарик радио.

  В част от изборните секции в Турция има сериозни нарушения на изборните правила, каза евродепутатът Ангел Джамбазки. Едно от тях е, че в 8 секции не се допускат наблюдатели от България.

  “Опит в близо осем секции в европейската част – две в Чорлу, една в Одрин, една в Люлебургас и четири в Текирдаг, да не допуснат наши представители, които са с абсолютно изрядни и валидни документи и пълномощни, съгласно изискванията на ЦИК. Опитват се да не ги допускат, говорят им на турски, гонят ги от секциите”, каза Джамбазки. В Бурса и Истанбул пред четири секции трети лица попълват декларациите за гласуване на българските граждани.

  “В две секции в Бурса и поне през две секции в Истанбул, където отново има наши представители, които ни информират за организиране на паралелни секционни избирателни комисии. Пред местата, на които са нашите секционни избирателни комисии, са поставени маси, на които се редят огромни опашки от хора и на тези български граждани им се попълват декларациите. Това е нарушение на правилата, защото всеки сам трябва да си попълни декларациите. Това е направено, за да могат да бъдат контролирани тези, които ще дойдат да гласуват, защото се вижда кои идват и втора, за да могат по-бързо да гласуват”, посочи още той. Ангел Джамбазки поиска изборният ден в Турция да бъде незабавно прекратен.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *