• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Предложенията в референдума на ръба да станат задължителни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  урна

  За да има задължителна сила за парламента, активността на референдума трябва да бъде около 51.26%

  Участвалите в националния референдум с огромно мнозинство са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство, въвеждане на задължително гласуване и намаляване на партийната субсидия. Остава висящ въпросът дали активността на националния референдум ще е достатъчна, за да бъде той задължителен за приемане от Народното събрание.

  Данните от екзитпола на “Галъп” показват, че общо 48.7% от хората с право на глас са участвали в националното допитване към 20 часа, съобщи Нова телевизия. В тази активност не се включват гласовете, подадени от чужбина. По данни на “Алфа рисърч” избирателната активност в референдума е по-ниска – 45.3%.

  За да има задължителна сила за парламента, активността на референдума трябва да бъде около 51.26% или 3.551 милиона души – толкова хора, колкото са гласували на предишните парламентарни избори. Референдумът със сигурност постига второто условие на закона – всеки един от въпросите трябва да има над 50% подкрепа (отговор “да”) от броя на всички гласували.

  Първият въпрос бе: “Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?” Общо 79% от хората са отговорили с “Да”, а 16.4% с “Не”.

  Вторият въпрос бе: “Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?”. Общо 70.6% от хората са отговорили с “Да”, а 26.5% с “не”.

  Третият въпрос бе: Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? Общо 80% са гласували с “Да”, а 16.3% с “Не”.

  При всички положения резултатите от референдума трябва да бъдат обсъдени от Народното събрание, защото получава подкрепа на над 20% от имащите право на глас. Референдумът бе иницииран от шоумена Слави Трифонов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg