• Варна
  15°
  тъмни облаци
  Влажност: 47%
  Вятър: 6m/s ESE
  НАТО повишава бойната готовност на стотици хиляди заради Русия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Новини Лондон
  Снимка: Новини Лондон

  НАТО ще приведе в състояние на повишена бойна готовност стотици хиляди бойци заради напрежението в отношенията с Русия, каза пред в. „Таймс“ генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от в. „Ведомости“. Точната численост Столтенберг не е назовал, но заявил, че това ще е най-голямото засилване на отбранителния потенциал на пакта след края на студената война. Тези действия били обсъждани преди месец. Бившият постоянен представител на Великобритания в НАТО сър Адам Томсън е на мнение, че в повишена готовност може да бъдат приведени около 300 000 души в близките два месеца, предаде БГНЕС.

  Сега групировка с такава численост може да бъде развърната за 180 дни. Това ще бъдат сили от „втория ешелон“, които трябва да се включат в зоната на бойни действия след сегашната наземна групировка от сили за бързо реагиране, която наброява 5000 души и при необходимост може да бъде разположена на бойното поле за няколко дни. В “Таймс“ също така е отбелязано, че страните от НАТО са се договорили за увеличаване на силите за бързо реагиране до 40 000 души.

  Адам Томсън припомня, че тази договореност била постигната през февруари 2016 г. и добавя, че вероятно не всички разбират, че това ще бъде сложно и скъпо за изпълнение. „Напоследък наблюдаваме, че русия значително се е активизирала в много посоки. Видяхме, че Русия стана по-напориста, значително укрепи военната си мощ, утрои военните си разходи от 2000 г. досега, създаде нови военни възможности и използва войските си срещу съседи“, казал Столтенберг.

  Също така, допълнил генералният секретар на пакта, е видно, че Русия използва пропаганда в страните на НАТО. Поради това алиансът трябвало да отговори. Столтенберг добавил, че НАТО и Русия може да проведат в близките седмици среща във формата „Съвет Русия-НАТО“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg