• Варна
  14°
  разсеяна облачност
  Влажност: 60%
  Вятър: 6m/s NW
  “Последната битка на краля” оживява за девети път
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  битката на краля

   

  Битката при Варна от 1444 г. ще бъде пресъздадена за девети път по повод 572-та й годишнина. Историческата възстановка ще се проведе на 12 ноември, събота, от 15:30 часа в Аспаруховия парк – на поляна, която се намира зад паметника на Аспаруховия воин.

  Пресъздаването на битката се организира от Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна с участието на реенакторски групи от страната и чужбина. В “Последната битка на краля” ще се включат чуждестранните гости  Terra Ultrasilvana (Румъния), Витешка дружина “Златно буренце” и Витешка дружина “Св. Теодор Стратилат” от Сърбия, както и “Ogary Pogoni” (Чехия), които идват за първи път.

  Българските клубове – част от възстановката, са „18-ти Етърски Пехотенъ Полкъ“ (НД “Традиция” – клон Велико Търново), „Модус Вивенди – Средновековно общество в България“ (София), Наемна дружина „Барадж“ от Пазарджик, клуб “Миноносец “Дръзки” от Варна, НД “Традиция” – клон Русе. В битката ще се включат и свободни реконструктори от страната.

  „Последната битка на краля“ е рядка възможност за българската публика да види как наистина са изглеждали войните на Изтока и Запада в средата на ХV в. След края на сражението всеки ще има възможност, ако желае, да се снима с участниците.

  Според историческите сведения, в епичния военен сблъсък при Варна са участвали общо около 70 000 войни. Въпреки че „Последната битка на краля“ засега е най-голямата средновековна възстановка в България (с около 80 – 90 участници), реенакторите не могат дори да се доближат до мащаба на оригиналното събитие. Затова екипът на „Чигот“ представя битката при Варна в един умален и стилизиран вид. Сценарият обаче не е измислен просто така – зад него се крие проучване на писмени извори и научни изследвания за военните действия.

  Във възстановката може да видите основните елементи на оригиналното събитие: видовете войски и тяхното въоръжение, разпределението по крила, основните стълкновения и т.н. Самите действия са съпътствани от дикторски глас, който накратко обяснява какво се случва на бойното поле.

  Обичайните за България финансови ограничения все още не позволяват на организаторите да включат в битката конница и да изградят истински вагенбург (крепост от бронирани каруци), но може би в бъдеще това ще се промени. Поне такива са амбициите на „Чигот”.

  Годишнината ще бъде отбелязана и в Парк-музея на бойната дружба 1444 г. със заупокойна молитва за загиналите християнски войни и военен ритуал по полагане на венци и цветя пред мавзолея на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, наречен Варненчик и паметника на командващия християнската армия Янош Хуняди. Датата е 10 ноември.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg