• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЦИК: По-малко от 3,5 млн. души са се подписали за референдума
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  урна

  ЦИК не е взела никакво решение, грешките ще бъдат отстранени след второто преброяване

  „Данните от първото преброяване показват, че в протоколите за референдума подписите си са положили 3 485 775 души. Това е с около 2000 по-малко от намерените в кутиите пликове, но ние съобщаваме по-голямото число”, заяви пред Нова телевизия говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

  „ЦИК не е взела никакво решение, грешките ще бъдат отстранени след второто преброяване”, подчерта Томов. „Комисията ще анализира внимателно всички грешки в протоколите, за да бъдем сигурни, че сме оценили прецизно колко хора са гласували”, изтъкна той. „Мисля, че най-точният критерий са подписите. Аз не мога да допусна, че някой ще гласува, ще му откраднат гласа, а пък той не се е подписал”.

  „Пожеланието ми към политическата класа е да внимава много как ще обяви резултатите от този референдум и те да бъдат максимално почтени, защото в противен случай рискува бунтове по улиците”, коментира Любен Дилов-син от Движение „Гергьовден”. Преди изборите АБВ и „Гергьовден” се регистрираха като формация, която ще подкрепя референдума.

  Централната избирателна комисия (ЦИК) извършва чудовищна манипулация с гласуването за референдум, каза вчера инициаторът на допитването Слави Трифонов.

  „Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220 души. За да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест, референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност, а отчита всички гласове. Всичките гласове са 3 501 220 и те са над необходимия брой“, аргументира се тв водещият.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg