• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кеца от “Килърите” оспорвал доживотна присъда с непълна жалба
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: : © Varnautre.bg
  Снимка: : © Varnautre.bg

  Васил Костов ще лежи в затвора във Враца доживот

  Окръжната прокуратура в Шумен приведе в изпълнение доживотна присъда без замяна на Васил Петков Костов от групата „Килърите“. 45-годишният Костов, известен с прякора си Кеца, бе признат за виновен и осъден за две от престъпленията, в които беше обвинен – убийствата на адвокат Петър Лупов от Велико Търново и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, като участник във въоръжена организирана престъпна група за извършване на умишлени убийства, причиняване на средни и тежки телесни повреди и палежи,  както и за държане на боеприпаси заедно Петър Стоянов Сумиста и Янко Попов. Общото наказание на Костов, което му наложи Варненският апелативен съд, бе доживотна присъда без замяна съгласно правилата на член 23 от Наказателния кодекс.

  Доживотната присъда без замяна на Васил Костов е влязла в законна сила на 26 октомври 2016 година, съобщиха от варненската апелативна прокуратура. С определение на Върховния касационен съд касационната  жалба срещу разпореждането на Варненския апелативен съд била оставена без уважение. Костов и защитата му подали бланкетна жалба, в която не посочили касационните основания и доказателства, които я подкрепят. Това е трябвало да се стори в 7-дневен срок в допълнение към жалбата.

  На 14 септември 2016 год., 7 дни след изтичане на законовия срок за това, защитата на Васил Кеца изпратил по пощата допълнението към жалбата. Върховният касационен съд приел, че частната жалба е неоснователна и не покрива изискванията на НПК. В касационната жалба задължително се посочва от кого е подадена, присъдата, решението и частта, в която се обжалва, в какво се състои касационното основание и данните, които го подкрепят, както и искането, което се прави. В жалбата на защитата на килъра Костов тези задължителни реквизити липсвали. Така тя е оставена без уважение. С това присъдата в частта за двете убийства влязла в законна сила.

  В момента участникът в групата „Килърите“ изтърпява присъда лишаване от свобода от 10 години за участие в организирана престъпна група за рекет и държане на оръжие без разрешение в плевенския затвор. Доживотната присъда без замяна Васил Костов ще търпи в затвора във Враца.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg