• Варна
  2°
  ниска облачност
  Влажност: 64%
  Ученици изработват оригами в подкрепа на онкоболните
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Половината от необходимата сума вече е събрана на базар за храни домашно производство

  С базар за изработка и продажба на оригами продължава благотворителната кампания на младежките Интеракт клубове във Варна за осигуряване на стол за лъче-химиолечение за Онкоболницата. Половината от необходимата сума вече е събрана на базара за храни домашно производство в Първа езикова гимназия.

  Сега младежите организират базар в Пета езикова гимназия в Световния ден на древното изкуство – 11 ноември. Затова и инициативата на младите дарители е свързана с древното източно изкуство и най-вече със символиката, която хартиените фигури носят.

  Ако базарът бъде толкова успешен, колкото и първият, децата на Варна ще са закупили изцяло със свои средства така необходимият за иновативното лечение на 11 онкологични диагнози специализиран стол за едновременно медикаментозно и лъчелечение.

  Всички, които искат да помогнат на благотворителната кауза, ще могат да се включат в уроците по изработка на оригами или да си закупят вече направените от членовете на Интеракт клубовете фигури от хартия. Работилниците и базарът отварят в 14:10 ч. и ще продължат до последното междучасие в 17:50 ч.

  Съпричастните към каузата на варненските младежи, които няма да си закупят оригами на място в Пета езикова гимназия, но биха искали да подпомогнат каузата им със средства или друга помощ, могат да се свържат с организаторите на следните телефони: Деница Арабаджиева, президент на Интеракт Клуб  Варна – 0878 424746; Росен Желязков, представител на Интеракт клуб Варна – Галатея – 0897 809271.

  Това ще е сериозна помощ за онкоболните в  района, който общинската онкологична болница обслужва. Столът ще позволи по-бързо и по-ефективно лечение с по-добра прогноза за хората с тази диагноза, категоричните са в мотивацията си младежите от двата клуба.

  Легендата за 1000-та жерава

  Според легендата, който направи хиляда хартиени жерава това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност.

  Днес, хартиеният жерав е символ на мир, заради младо момиче на име Садако Сасаки. Тя била облъчена от радиацията при взривяването на атомната бомба над Хирошима. Умиращо от левкимия, 12-годишното момиченце чуло легендата и решило да направи хиляда жерава, за да може да живее. Когато обаче видяло как другите деца в отделението умират разбрало, че тази му мечта няма да се сбъдне, затова си пожелало мир на земята и край на страданията.

  Садако умряла и била погребана с венец от хиляда жерава в знак на почит към мечтата й. Приятелите й направили гранитна статуя в Парка на мира в Хирошима – младо момиче с протегната ръка и излитащ жерав. Садако е написала хайку, което се превежда така: „Ще напиша мир върху крилете ти, и ти ще летиш около света, за да не е нужно децата да умират по този начин“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg