• Варна
  4°
  тъмни облаци
  Влажност: 80%
  Вятър: 7m/s WNW
  Все повече безкръвни операции в АГ болницата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: АГ болница
  Снимка: АГ болница

  В здравното заведение се прилагат основните лапароскопски оперативни интервенции

  Броят на ендоскопските операции във варненската АГ болница се е увеличил значително през последните 2-3 години, отчетоха от здравното заведение. Оперативната техника набира все по-голяма популярност у нас, докато в световен мащаб вече е рутинна практика.

  Ендоскопската хиругия, която е известна като „безкръвна” операция, се дели на лапароскопска и хистероскопска интервенция. Конкретно лапароскопията е диагностично-лечебен метод за директна визуализация на коремната кухина, както и последващо евентуално лечение.  В гинекологията   лапароскопският метод се използва при: диагноза и лечение на женския стрерилитет; диагноза и лечение на извънматочна бременност; диагноза и лечение на яйчникова и тазова ендометриоза; диагноза и лечение на яйчникови тумори; диагноза и лечение на миомна болест; диагноза на вродени аномалии на матката.

  В Световен мащаб, а в последните години и у нас, този вид хирургична интервенция е предпочитан метод, защото има много предимства пред отворената хирургия,  а именно: по-добра визуализация  на хирургичното поле; липса на голям коремен разрез; намалена до липсваща травматичност на здрави тъкани; слаба или лисваща  постоперативна болка; кратък болничен престой; бързо възстановяване и връщане към нормален ритъм на живот на пациентките.

  В АГ болницата се прилагат основните лапароскопски  оперативни интервенции, включително и лапароскопска хистеректомия/ отстраняване на матката/ и миомектомия, коментира управителят доц. д-р Емил Ковачев.

  Хистероскопията е ендоскопски метод, с който се извършва директен оглед на кухината на матката. Чрез този съвременен диагностично-лечебен метод се установяват и премахват полипи, субмукозни миомни възли, премахване на вътрематочни сраствания и септуми в кухината на матката. Хистероскопията се прилага и при неизяснени маточни кръвотечения, проблеми свързани със забременяването, взимане на биопсичен материал, както и за диагноза на някои аномалии на матката.

  На този етап болницата не разполага със собствено хистероскопско оборудване. Една от главните насоки в концепцията за развитието на здравното заведение е осъвременяване на наличната апаратура. В тази връзка лечебното заведение разчита и на допълнителни средства от благотворителни и дарителски кампании.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg